Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lag Edin skrev curlinghistoria – vann fjärde raka EM-guldet: "Fick en oväntat bra start"

Lag Edin pallade trycket.
Efter 10–5 i finalen mot Skottland vann de i dag sitt fjärde raka EM-guld – en bedrift som inget annat herrlag någonsin lyckats med.
– Vi fick en oväntat bra start, men släppte in dem i matchen igen och var ganska illa ute ett tag, säger Niklas Edin i SVT:s sändning.

Sverige kopplade greppet tidigt i finalen mot lag Kyle Smith och gick upp i en klar 3–0-ledning. Men Niklas Edin och kompani slarvade en aning och släppte in Skottland i matchen. Motståndarna hämtade ikapp och det blev en spännande upplösning trots allt.

När Kyle Smith missade en dragning som hade tvingat fram en skiljeomgång så var saken klar. Det blev svensk seger med 10–5 och ett historiskt fjärde raka EM-guld. Också en liten revansch efter att de svenska damerna förlorat sin final mot Skottland tidigare under dagen.

– Vi sa till varandra inom laget att vi var tvungna att gå hårt i den nionde omgången och ta två poäng. När vi gjorde det kändes vi som favoriter igen, säger Niklas Edin i SVT:s sändning, och fortsätter:

– Jag trodde inte att Kyle skulle missa den sista dragningen, han brukar alltid sätta de där. Det har alltid varit jämna matcher mot de här och jag trodde nog att det skulle vara jämnare från början i dag. När vi tog ledningen med 3–0 blev det nästan en konstig situation. Vi spelade inte så bra i mitten av matchen, men tillräckligt bra för att ta hem det här, säger Niklas Edin.

Sedan tidigare har Lag Edin bland annat ett OS-brons, två VM-guld och fem EM-guld på meritlistan. Lördagens mästerskapsmedalj lovar förstås gott inför spelen i Sydkorea i februari.

– Det tredje EM-guldet (i fjol) kändes nästan större faktiskt, men nu har vi spelat riktigt bra och visar att vi är på rätt spår inför OS. Det ser bra ut, säger Niklas Edin.

Laget består av Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå, Christoffer Sundgren, Henrik Leek och coach Fredrik Lindberg.

MER LÄSNING

Sverige föll i EM-finalen – andra raka silvret för McManus och lag Hasselborg: "Det suger"

Efter succésäsongen – OS-skippern Niklas Edin opereras för diskbråck: "Just i dag är det kasst"

Silver för lag Edin i VM-finalen – hyllas efter rysaren: "Bland de bästa i världen"