Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lag Edin tog EM-guld

Lag Niklas Edin tog på lördagen EM-guld i curling i schweiziska Champéry.
Men det krävdes skiljeomgång i finalen för att besegra ett rutinerat norskt lag med 5–4.

Annons

Den svenske skippern Niklas Edin tog sin tid innan han skickade i väg den sista stenen i EM-finalens skiljeomgång.

Sedan knuffade han undan den norska stenen – och det svenska guldet var klart.

Det nya svenska laget – där förutom Edin även Oskar Eriksson, Kristian Lindström, Christoffer Sundgren och reserven Henrik Leek ingår – hade vunnit samtliga tio matcher på vägen fram till finalen. Bland annat 7–6 mot just Norge när lagen möttes i grundserien.

Tre fjärdedelar av startuppställningen kommer alltså från gamla lag Lit Eriksson, där Kristian Lindström och Christoffer Sundgren båda är från länet även om hela gänget numera bor i Karlstad. Ytterligare länskoppling finns med förbundskaptenen Peja Lindholm.

– Man känner sig otroligt stolt över insatsen som de gör, säger Peja till TT.

Det dröjde till den fjärde omgången innan finalens första poäng kom när Sverige gick fram till en 2–0-ledning. Efter norsk reducering i sjätte ordnade Sverige en tvåpoängsledning på nytt i omgången efter.

Men Norge tog greppet i åttonde och kvitterade till 3–3. Sverige tog sedan ledningen med 4–3 i nionde. Det innebar att Norge hade fördel av sista sten i den tionde och sista grundomgången.

– Norge spelade för jäkla bra och tvingade oss att ta en poäng – och då såg det lite jobbigt ut, säger Peja Lindholm.

Det rutinerade norska laget, lett av skippern Thomas Ulsrud, hade säkrat guldet med en tvåa. Nu blev det "bara" en etta och skiljeomgång.

Där hade Sverige – i kraft av att ha varit bäst i grundserien – fördel av sista sten.

Peja Lindholm ser positivt på framtiden – men slänger också in en brasklapp.

– Jag förväntar mig att de kommer fortsätta att vara väldigt bra.

– Men en farhåga är att det kan ha gått lite för lätt att komma hit och att det kan bli en rekyl på det här. Och det ska vi jobba på, säger han.

EM-guldet var Sveriges åttonde genom tiderna på herrsidan. Senast ett herrlag gick obesegrat genom en hel EM-turnering var 2000 när finländska lag Markku Uusipaavalniemi klarade det. (TT)