Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låg med brutet bäckenben på äldreboende

En kvinna på Strandlidens äldreboende i Ragunda kommun föll från sin säng. Men hon fick inte vård förrän hennes vän, Bernt Karlsson, besökte henne och upptäckte att hon var skadad.

– Hon låg där med brutet bäckenben, säger han.

Det var i augusti tidigare i år som Bernt Karlsson skulle hälsa på sin vän och gamla granne på Strandlidens äldreboende. När han kom dit upptäckte han att kvinnan som han skulle besöka låg i sin säng och hade ont.

– Jag fick höra av personalen att hon hade ramlat från sängen under natten. Hon hade fruktansvärt ont, säger han.

Enligt Bernt Karlsson hade hon legat i sin säng och haft smärtor i flera timmar. Men trots det hade ingen tagit initiativet att skicka henne till röntgen.

– Då sa jag till personalen att antingen ordnar ni så att hon kan röntgas i Hammarstrand eller så ringer jag 112. Det var inte förrän då som hon fick hjälp, säger han

Kvinnan kördes till hälsocentralen i Hammarstrand och där såg läkaren vid ett väldigt tidigt skede, enligt Bernt Karlsson, att kvinnan var rejält skadad. Hon fick åka ambulans till Östersunds sjukhus och fick där beskedet att bäckenbenet var brutet.

– Det var bara tur att jag besökte henne just då. Tänk om jag inte hade besökt henne den dagen. Då hade hon kunnat ligga där ett bra tag utan att få vård, säger Bernt Karlsson och fortsätter:

– De hade inte gjort något om inte jag hade sagt till och det är väldigt märkligt. Det får inte gå till på det sättet, säger han.

Han tycker att det saknas rutiner för den här typen av händelser på boendet. Men han vill samtidigt betona att många i personalen gör ett väldigt bra jobb.

Elsy Bäckström, medicinsk ansvarig sjuksköterska i Ragunda kommun, håller på att utreda händelsen.

– Jag tittar på detta just nu. Det jag kan säga i nuläget är att jag planerar att skriva en Lex Maria-anmälan om händelsen, säger hon.

ÖP har försökt nå enhetschefen på Strandlidens äldreboende utan att lyckas.