Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lagändring förenkar för barn och föräldrar

Föräldrar som separerat men inte kommer överens riskerar att i vissa fall gå miste om bidrag de har rätt till med det regelverk som gäller nu. Men vid årsskiftet ändras folkbokföringslagen, något som vi på Försäkringskassan välkomnar.

Om en förälder som separerat vill flytta, måste den andre föräldern godkänna att barnet byter folkbokföringsadress. Om det godkännandet inte ges, måste Skatteverket utreda frågan om barnets folkbokföringsadress, något som kan ta tid.

Resultatet kan bli att föräldern får en ny folkbokföringsadress – medan barnet står kvar på den gamla.

Som det är nu måste då Försäkringskassan dra in eventuella underhållsstöd och bostadsbidrag under tiden som folkbokföringen utreds av Skatteverket. Det finns inte heller någon möjlighet att betala ut ersättningen i efterhand. Detta trots att alla självklart förstår att barnen inte bor kvar själva på den gamla adressen. 

Men vid årsskiftet ändras äntligen folkbokföringslagen så att det blir möjligt att betala ut ersättningen i efterhand när folkbokföringen utretts klart.

Ändringen ligger helt i linje med Försäkringskassans tidigare synpunkter och yttranden till lagstiftaren om att det viktigaste är att ha barnens bästa för ögonen. 

Den här ändringen innebär att separerade föräldrar med barn undviker att utsättas för orimliga och negativa ekonomiska konsekvenser.

Vi på Försäkringskassan är glada för det här beslutet som förenklar och förbättrar vardagen för föräldrar och barn. 

Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson Försäkringskassan

Charlott Ax, områdeschef Försäkringskassan i Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel