Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Läget är jätteallvarligt

Ungefär varannan läkartjänst står tom på hälsocentralerna i Östersund.

– Det kommer att märkas. Vad är det distriktsläkarna ska sluta göra?

Det frågar sig Sara Sehlstedt, röntgenöverläkare och ordförande för läkarförbundet i Jämtlands län. Situationen har blivit akut sedan flera läkare sökt sig till andra arbetsplatser på grund av stafettläkarstoppet. På hälsocentralerna i Östersund är nu ungefär hälften av de 37 tjänsterna obemannade. Det påverkar även den specialiserade sjukvården.

– Jag vet ju inte om det är någon som läser mina röntgensvar i Brunflo nu. Det är obehagligt. Våra patienter är maktlösa. Man kan lista om sig, men hela primärvården i Östersund är under isen nu, vi har en bemanningsgrad på 50 procent, säger Sara Sehlstedt.

Hon beskriver distriktsläkarjobbet som psykosocialt belastande även vid bra bemanning. Det är ansvarsfullt, svårt och innebär många kontakter med människor som mår dåligt. Många patienter befinner sig i en situation som präglas av ensamhet och utsatthet. Pressen på distriktsläkarna ökar ytterligare i den situation som råder nu, med många vakanser.

– Det är ännu mer demoraliserande nu än vad det var 2010, då det försvann 10,5 distriktsläkartjänster. Det är många tappade sugar.

Stafettläkarstoppet har mildrats och nu ska utfasningen ske under två år. Hur ser du på det?

– Det hade varit sämre att inte mildra beslutet, men situationen är långt ifrån löst. Den stora frågan är hur man ska lösa det här på lång sikt.

Läkarförbundet har tillsammans med Vårdförbundet kontaktat Arbetsmiljöverket för att få situationen inom Östersunds primärvård granskad med krav på förbättrad arbetsmiljö. Landstinget ska i samverkan med facken ta fram en prioriteringslista, som ska ange i vilken ordning arbetsuppgifterna ska utföras och vilka som ska prioriteras bort när arbetstiden inte räcker till.

– Läget är jätteallvarligt, säger Sara Sehlstedt.