Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läget för länet ljusnar

– Höstens barometer visar att det är full fart under galoscherna bland länets småföretagare.

Det säger regionchefen för Företagarna Anette Tandberg då hon presenterar höstens småföretagarbarometer.

Annons

Småföretagsbarometern är en konjunkturenkät som redovisar hur landets småföretag uppfattar det ekonomiska läget och deras förväntningar inför framtiden.

Underlaget bygger på intervjuer med småföretagare med minst 1 anställd och max 49 anställda.

Småföretagarnas ställning i länet är av hävd stark. 99,5 procent av länets företag är små och de sysselsätter tillsammans 85 procent av länets totala antal privat sysselsatta.

Årets barometer visar att läget för länets småföretagare fortsätter att förbättras. Länet ligger konjunkturmässigt på andra plats efter Uppsala län. Och förväntningarna inför det kommande året är positiva om än något dämpade.

– Tjänstesektorn går som tåget, men även industrisektorn har återhämtat sig bra, säger Tandberg.

Småföretagen har sett en återhämtning efter fjolårets tuffa konjunktur och de har lyckats parera den skakiga kapitalmarknaden ute i Europa.

Skälet till varför länets småföretagare går så starkt just nu beror enligt Tandberg på att här finns en extrem småföretagarkultur.

– 99,5 procent av alla företag i länet räknas som små, det vill säga företag med färre än 50 anställda och de är av tradition mycket duktiga på att hantera konjunktursvängningar, förklarar Tandberg.

Sysselsättningstillväxten har förstärkts under det senaste halvåret. Framför allt gäller det tjänstesektorn men även tillverkningsindustrin har utvecklats starkare än för riket i stort. 27 procent av företagen i länet uppger att arbetsstyrkan blivit större under senaste året, medan 17 procent uppger att den blivit mindre.

Omsättningen har också ökat kraftigt sedan vårens mätningar, även här är ökningen större än för riksgenomsnittet.

Även vad gäller orderingången ser det ljust ut . Den ökar kraftigt och är starkare i Jämtland än för riket som helhet.

53 procent av länets alla företag uppger att orderingången ökat.

Och prognosen framåt visar fortsatt tillväxt. Det främsta hindret för tillväxt uppger företagarna vara kostnaderna för arbetskraft. Ett annat hinder för tillväxt är svag efterfrågan och även brist på lämplig arbetskraft anges som orsak till tillväxthinder.