Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Laget som kämpar tillsammans mot cancer

När en lagkompis blev sjukare ville de visa att de fanns vid hans sida. De startade en insamling till Barncancerfonden och började sälja armband med texten "kämpa tillsammans." På bara några dagar har Örnsköldsviks SK Team–03 sålt 600, skriver Allehanda.se.

När beskedet kom fick alla i lag en chock. En av lagkompisarna, som redan tidigare diagnostiserats med en hjärntumör, hade börjat må sämre. Nu skulle han inte längre kunna vara med på träningarna lika mycket.

Albin Mårtensson, 10, minns ögonblicket när han fick höra talas om det.

– Jag blev väldigt ledsen. De flesta av oss känner varandra bra och många går också på samma skola.

Det dröjde inte länge förrän lagledare och tränare började diskutera hur laget skulle kunna visa sitt engagemang. Kamilla Åhlander, lagledare för spelarna födda 2003, är en av stöttepelarna bakom den nya kampanjen "Kämpa för en kompis." Hon var också den som kontaktade Barncancerfonden för att undersöka hur en insamling skulle gå till.

– De fattade snabbt tycke för vår idé och hjälpte oss att öppna ett konto. På kampanjens hemsida går det nu att skänka pengar direkt till Barncancerfonden via vår insamling.

Inför sommaren har laget också köpt in flera hundra blå silikonarmband med texten "kämpa tillsammans." Dessa säljer de genom sociala medier, dörrknackning och på sina skolor. Hälften av förtjänsten går till Barncancerfonden och hälften till laget. Hittills har idén varit lyckad och på bara några dagar har de sålt 600 armband.

– Det finns ett tydligt symbolvärde i dem och de passar både barn och vuxna. Vi har redan fått beställa 1500 nya, säger Kamilla Åhlander.

Målet är att samla in 50 000 kronor. När Icebreakers möter Ulvö Hockey den 8 augusti, en välgörenhetsmatch som bland annat sommarlediga hockeyproffs deltar i, har laget planerat att sälja fler armband vid arenan och gå runt med bössor för att samla in pengar från publiken. Förhoppningen är också att folk då ska få upp ögonen för deras arbete.

– Vi hoppas såklart att det ska finnas tänkbara sponsorer på plats. Egentligen har vi tänkt avsluta kampanjen i samband med en cup som vi anordnar i början av oktober. Men om folk blir intresserade vill vi naturligtvis fortsätta med den, säger Kamilla Åhlander.

Nya planer om hur kampanjen skulle kunna utvecklas och fortlöpa håller på att smidas, men i nuläget om ingenting är klart. Kamilla Åhlander och lagets tränare Jonas Mårtensson har också tänkt sätta upp vissa delmål för insamlingen.

– Någonting vi funderat kring är att till exempel presentera den kommande checken till Barncancerfonden i samband med att Modo spelar match. Då skulle folk verkligen se att pengarna hamnar rätt, plus att de får upp ögonen för det vi gör, säger Jonas Mårtensson.

Laget insats har också berört den sjuke pojkens familj.

– Det känns helt fantastiskt att min son har så bra kompisar och ledare i laget. Det värmer i hjärtat och har hjälpt oss mycket den här svåra tiden, säger pappan Johan Nydahl.

Här kan du skänka pengar till hockeylagets insamling till Barncancerfonden.