Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägg alla kort på bordet

Riksgäldsdirektör Bo Lundgren uttalar sig i dag i ÖP kring affären Riksgälden/Carnegie kontra Maths O Sundqvist. Det skingrar några frågetecken, men långt ifrån alla. Därför vore det klädsamt om Riksgälden la samtliga kort på bordet. Det skulle alla tjäna på i denna nu mycket infekterade härva.

Turerna har varit många och besynnerliga i affären. Bo Lundgren hävdar i dag att Maths O Sundqvist startat ett informationskrig mot Riksgälden och Carnegie. Kanske är det så, men det är begripligt om Maths O försöker rädda sina företag.

Inte minst sedan Riksgäldens informationschef Marja Lång häromdagen trampat ordentligt i klaveret och till en journalist på TV8 påståtts ha uttalat sig nedsättande om Maths O:s psykiska hälsa, föds många frågor. Uppträder verkligen Riksgälden objektivt och omdömesgillt?

Bo Lundgren tar visserligen i dagens ÖP avstånd från sin informationschefs fadäs, liksom han bedyrar att hon bett om ursäkt. Men räcker den överslätningen?

vad Riksgäldens informationschef verkligen sa. Men genom sitt agerande har hon bidragit till att svärta ner Maths O Sundqvists rykte, vilket är oacceptabelt. I så måtto har Bo Lundgren ett större problem än att bara nöja sig med Marja Långs ursäkt.

Turerna är besynnerliga också beträffande Carnegie/Riksgäldens val att hemligstämpla den värdering som hävdar att Skrindan är tom. I motsats till Maths O Sundqvist som talar om övervärden. Här ligger också en stor del av tvisten.

Har Bo Lundgren någon fingertoppskänsla ser han till att lägga alla kort på bordet och öppet redovisa denna värdering. Dokumentet utgör en viktig pusselbit.

kan det också vara befogat med en oberoende genomlysning av själva affären. Har allt gått rätt till? Vilka har rätt till panterna? Är det Riksgälden/Carnegie, eller de gamla aktieägarna i det Carnegie som fanns före statens intåg som ägare?

Bo Lundgren avfärdar dessa krav. Men nog vore det bättre med en genomgång nu, istället för att det långt senare eventuellt blir rättsliga efterspel.

De senaste veckornas skeenden visar fortfarande på slående likheter vid 1990-talets Penseraffär. Och den ger ännu fadd eftersmak utifrån statens agerande.

Maths O Sundqvist är ingen söndagsskolegosse. Han har spelat högt. Kanske alltför högt, vilket kan sluta med att han mister sina företag. Han förtjänar ändå en juste behandling med alla kort på bordet, speciellt när så många tvivel och motsägelser finns i hela denna historia.