Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägg inte ned folktandvården

Läser i fredagens ÖP om alternativen för nedläggning av folktandvården på olika orter i Jämtland. Efter att ha läst artikeln har jag lite funderingar, frågor och farhågor.

Som boende i Gällö ser jag med bestörtning att den fina nyrenoverade kliniken finns med på listan över nedläggning. En klinik som för knappt ett år sedan flyttade till distriktssköterskemottagningens lokaler för att få allt på samma plats.

Där finns även ny fin ändamålsenlig utrustning och en fantastisk personal.

Att lägga ned enheten i Gällö får negativa konsekvenser på de flesta plan för byn.

Vad händer med de äldre patienter som finns i Gällö? Får de råd att bekosta både tandvård och resor till Bräcke?

Tandvård i sig är dyrt och då kanske de även måste bekosta färdtjänst om de inte har möjlighet att åka så kallat kommunalt – med få buss- och tågturer! Alternativt med egen bil och drabbas av bensinkostnader med mera som tilläggskostnad.

Det finns också patienter som bor i byar runt omkring Gällö som vid flytt till tandläkaren i Bräcke då även passar på att handla där.

Vid ett sådant scenario kommer kundunderlaget att minska rejält på Ica i Gällö vilket kanske gör att butiken måste läggas ned. Drastiska funderingar? Ja, men inte helt orealistiska.

Ser också att min hembygds folktandvård, Hoting, finns med på listan. Där får många långt till tandläkare. Från Hoting 5 mil till Strömsund, Kyrktåsjö 7 mil, Norråker 10 mil enkel väg ...

Eller kommer landstinget i Jämtland att betala för tandvård i Dorotea (som är närmare)? Som kostar?

Att, som alternativ 3, ha en mobil enhet undrar jag om det finns mer besparing i än att lägga ned Gällö och de övriga enheterna i alternativ 1. En mobil enhet som kommer att trafikera hela Jämtland/Härjedalen med Hoting i norr och Hede i söder, Föllinge i väster och Kälarne i öster, stora distrikt.

Nej, snälla tänk om! Låt även de små orterna leva och centralisera inte allt till huvudorterna i kommunerna. Större behöver inte betyda bättre.

Jag inte tror, utan vet, att det är många som håller med mig. Dags för lite demonstration? Ropen skalla, närvård för alla!

Karin Axelsson

Gällö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel