Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägg inte ned högstadiet i Kälarne

För ett år sedan presenterade utbildningsgruppen samt skolchefen i Bräcke en utredning angående högstadiet i Kälarne. Det utmynnade i ett förslag om nedläggning av högstadiet.

Detta på grund av bristande elevunderlag i framtiden, samt förslag att högstadieeleverna skulle flyttas till Anders Olofskolan i Hammarstrand, med vilken man också diskuterat.

Kort sammanfattat blev utredningen underkänd under mötet och man kom fram till att man skulle utreda förutsättningarna mer för att ha ett bättre underlag för kommande beslut. Bland annat skulle man ta med alla högstadieskolor i Bräcke kommun i utredningen, man skulle se närmare på de ekonomiska konsekvenserna av en nedläggning i Kälarne, undersöka konsekvenserna för eleverna av nedläggning och därav följande resor.

Man skulle helt enkelt undersöka alla alternativa möjligheter till nedläggning.

Den 22 januari hade utbildningsgruppen inbjudit till föräldramöte för information om gruppens färdiga förslag till kommunstyrelsen. Till mötet infann sig föräldrar, lärare, en del elever samt en stor skara Kälarnebor, vilket ordföranden Jörgen Persson (S) uppehöll sig länge vid och var mycket störd över (precis som för ett år sedan).

Han fick givetvis finna sig i att många kom, då det är en fråga som engagerar hela Kälarne och som berör hela Kälarne.

Det korta budskapet var att gruppens förslag är att högstadiet i Kälarne läggs ned och eleverna föreslås att flytta till Hammarstrand. Jörgen Persson anförde att det enda man sett till är att man ska klara undervisningen för högstadieeleverna, att lärartillgången i Kälarne är god men sårbar. Om någon lärare skulle falla bort, skulle man inte kunna leva upp till kraven på lärarkompetens i alla 17 ämnen på högstadiet.

Invändningarna från auditoriet under mötet var många liksom förslagen. Man föreslog att de ekonomiska konsekvenserna, konsekvenserna för eleverna, konsekvenserna för kvarvarande F–6-skola i Kälarne skulle utredas. Man efterlyste en utredning på samma sätt som man gjort i Bräcke och Gällö, den s k E14-utredningen skulle göras.

Kälarne skola har en mycket hög kompetens och ligger resultatmässigt i topp i Jämtland, man klarar sin budget, 100 procent av eleverna som går ut 9:an är behöriga att söka gymnasium.

De ekonomiska konsekvenserna för att bussa eleverna till Hammarstrand blir dyra, hur dyra är ej utrett. En betydande del av eleverna i skolan kommer från Fugelsta och föräldrarna till dessa kommer att sätta sina elever i Stugun. De kommer då också att flytta eleverna på låg- och mellanstadiet till Stugun, varvid dessa stadier också påverkas negativt av en nedläggning av högstadiet liksom lärarsituationen i Kälarne kommer att påverkas.

Jörgen Persson framhärdade i sin uppfattning att förslaget kommer att presenteras för kommunstyrelsen och sen får kommunstyrelsen beställa kompletterande utredning av ekonomiska konsekvenser mm om man önskar det.

Det redovisades från lärarhåll att frågan om lärarkompetens och eventuell brist har man lösning på. Rektor Reidar Otterbjörk redovisade en ekonomisk genomgång, som visar att man klarar ekonomin och lärarkompetensen de närmaste åren (fram till år 2025).

Det samfällda förslaget från auditoriet var att man skulle avstå från att lägga fram sitt förslag på nedläggning av högstadiet då det är undermåligt, göra en ordentlig utredning där man tar med alla faktorer och sen i lugn och ro lägga fram ett nytt förslag.

Det är exempellöst att man trots det fortsätter att hävda att förslaget kommer att läggas fram till kommunstyrelsen, för att denna sedan eventuellt ska begära utredning av ekonomiska och andra konsekvenser.

Den enda slutsats man kan dra av detta är att utbildningsgruppen i förväg har bestämt sig för att högstadiet i Kälarne ska läggas ned och att man inte intresserad av synpunkter och åsikter från lärare, elever, föräldrar samt boende i Kälarne.

Det enda rimliga är att detta undermåliga förslag inte läggs fram till kommunstyrelsen.

Eje Åhlander och Susanne Karling

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel