Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägg inte ned skolan i Klövsjö

Jag vill ge de ledande i Bergs kommun en stor eloge för det genomförda reningsverket i Klövsjö, vilket ger möjlighet till fortsatt utveckling. Detta vittnar om framtidstro.

Historien om ett reningsverk för Klövsjöbyn sträcker sig långt bak i tiden. Redan under 1970- och -80-talen kämpade vi många politiker för att få till bättre rening än den som fanns. De olika förslagen röstades ned.

Med facit i hand kan man nu konstatera att inget av förslagen hade blivit så bra som det nu åstadkomna, men då fanns heller inte den utveckling inom turismen som nu är fallet, och som har bidragit till att möjliggöra denna stora satsning. Inflyttning till området ger inte bara anslutningsavgifter, utan även årliga brukningsavgifter.

Så till historien om Katrinaanläggningens tillblivelse, där också då ledande politiker får ta åt sig en del av äran för att detta hände för 40 år sedan.

Jag och mina bröder började fundera på att en alpin anläggning skulle kunna ge en del arbetstillfällen. Tillsammans med den kommunala ledningen fick vi gensvar. Kommunen gick in i det bildade bolaget Klövsjö Fritidsanläggningar med 49 procent och ett aktiekapital på totalt 250 000 kronor. Vi byggde med gemensamma krafter första liftarna 1973.

År 1975 bildade vi familjeföretaget Klövsjöfjäll AB, och skapade det första planområdet, som fick namnet Katrina fritidsområde. Den utveckling som senare har skett, kunde jag i min vildaste fantasi inte drömma om. Jag vill dock tro att den har gynnat den södra delen av kommunen på ett bra sätt, och jag vågar påstå att kommunen fått igen en del som då ledande politiker var med om att satsa, och som nu upprepats av den politiska ledningen genom den stora investering som har skett i reningsverket.

Nu vill de ledande inom verksamhetsnämnden lägga ned skolan, men andra inte är av samma åsikt. Det är ju ändå så att skolan är en magnet för inflyttning. De senaste åren har enligt uppgift skett en ökning av barn med 20–30 stycken, vilket är en ökning med 50 procent. Inflyttning har bland annat skett med familjer boende i turistområdet.

Nu vill jag uppmana ledande politiker att ta lärdom av vad tidigare ledning inom kommunen har vågat, och som har slagit väl ut. Bygden är attraktiv att bo i men utan skolan är inflyttning inte lika given.

Jag vill uppmana till ett nära samarbete med Fjällgymnasiet, som kan använda vissa skollokaler, samt som nu sker använda turistområdenas anläggningar i den praktiska delen.

Andra kostnadsbesparingar än skolnedläggningar är möjliga, kanske inom till exempel administrationen.

Lägg skolnedläggningen i Klövsjö till historien ett antal år framåt i tiden! Snart stundar val, och jag kan försäkra berörda politiker att man noga kommer att följa hur de agerar i denna så viktiga fråga för barnen och kommunen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel