Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägger grunden till körkortet på skoltid

Gymnasieeleverna i Strömsund kan gratis lägga grunden till körkortet på skoltid. Ämnet trafikkunskap finns som individuellt val.

– Jag vet inte om de förstår vilken möjlighet de har. Många utnyttjar inte allt fullt ut, säger John Erik Flatbacke på Strömsunds trafikskola som vann upphandlingen och har skött undervisningen sedan 2003.

100 poängskursen i trafikkunskap som finns på Hjalmar Strömerskolan har en grund med teori, men också ett antal fria körlektioner som bonus.

– Fem lektioner ingår på alla program utom omvårdnad som har tio och på fordon där de har 20 fria körlektioner, säger John Erik Flatbacke som sett att många ändå valt att avstå körningen.

Teoridelen inom trafikkunskapen består av åtta tvåtimmars lektioner samt möjlighet att träna själv med hjälp av ett övningsprogram på datorn som utvecklats av STR, Sveriges trafiksskolors riksförbund. Tre prov ligger också till grund för ett vanligt betyg i ämnet.

Samma utbildning som eleverna får gratis inom trafikkunskapen skulle ha kostat flera tusen kronor på trafikskolan. Strömsunds trafikskolas taxa ligger på 1 000 kronor för teorin och 330 kronor för en körlektion.

– Så för fordonseleverna skulle det bli 7 000 kronor i runda slängar.

Nu är det i stället kommunen som betalar Strömsunds trafikskola för undervisningen av upp till åtta grupper per år.

– Det här kan vara ett lockbete för Strömsunds kommun att få elever att stanna kvar och gå här. Det kostar ju mycket pengar att ha elever som går i andra kommuner, säger John Erik Flatbacke.