Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lagkänslan är en stor anledning till framgång

Före detta landslagsskidskytten Anna Maria Nilsson ser kopplingar mellan ÖFK:s kultursatsning och lagets framgångar.

Det är mest genom att vara ute i skog och mark som Anna Maria Nilsson gör sina reflektioner. Hennes kulturintresse är begränsat:

– Spontant tänker jag mig att det inte sträcker sig så långt. Jag går inte så ofta på exempelvis utställningar eller teater. Men jag läste drama på gymnasiet, säger Anna Maria.

Tror du att man kan koppla ihop kultursatsningen med ÖFK:s resultat?

– Ja, det går nog att göra den kopplingen. En sådan där satsning är speciellt bra för lagkänslan – att man gör något tillsammans, säger Anna Maria.

Hon menar att aktiviteter som ger en större känsla av tillhörighet är speciellt viktig för lagidrott som fotboll. Men även för individuella utövare som hon själv varit, där man är beroende av att må bra i gruppen.

– Jag vet inte om man måste måla en tavla tillsammans. Vår tränare Wolfgang Pichler är ett exempel på en bra tränare som fick gruppen av bli som en familj. Vi gjorde mycket tillsammans utanför idrotten. Bland annat gick vi på Yran tillsammans.

Vid världsmästerskapen i skidskytte i Ruhpolding 2012 var Anna Maria med och laddade med musik av Sean Banan. Helena Ekholm tog därefter brons.

– Där tror jag att den största effekten var att vi slappnade av. Men visst påverkas man av musik. Vintersportcentrum tillåter inte att man lyssnar på musik under testerna. Jag vet inte varför, kanske för att det påverkar.

Att kultur och idrott ofta ställs mot varandra tycker Anna Maria är synd.

– Ja, men det är det som är så häftigt med ÖFK – som får det att hänga ihop.