Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Låglönejobb slår in öppna dörrar

Sänkta minimilöner är högsta mode bland arbetsgivare, politiker och experter.
Men det är att slå in öppna dörrar, menar kritiker. Det finns redan betydligt billigare alternativ för arbetsgivare att anställa.

Borgerliga partier har lanserat det ena förslaget efter det andra i syfte att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden för alla de hundratusentals nyanlända svenskar som kan komma att få svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Arbetsgivarorganisationerna tycker förstås att lägre ingångslöner är ett måste för att öka utbudet av enklare jobb. Och nu senast lanserade professor Lars Calmfors ett förslag som innebär att fack och arbetsgivare kommer överens om ingångslöner på runt 15 000 kronor i månaden.

Snarare dyrare

Syftet är helt enkelt att det ska bli billigare att anställa, men det blir snarare tvärtom.

Det här är att sparka in öppna dörrar, säger Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO.

Ett annat förslag är Liberalernas så kallade startjobb med en månadslön på 14 000-16 000 - ett jobb som för arbetsgivaren skulle bli betydligt dyrare än de varianter på subventionerade anställningar som redan finns. Ett befintligt nystartsjobb på 16 500 kronor i månaden kostar arbetsgivaren 11 305 kronor i månaden och ett instegsjobb, som är direkt riktat mot nyanlända svenskar, kostar 4 337 kronor i månaden, enligt Samuel Engblom.

Ingen framgång

Fast Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Erik Ullenhag ser enkelheten som ett viktigt skäl till partiets förslag om startjobb.

Det ska vara lättfattligt och ingen administration, säger han.

Instegsjobben för invandrare har, trots den billiga kostnaden för arbetsgivarna, inte blivit någon framgång.

De har aldrig blivit så många som vi hoppades. Det beror på att systemen är ganska krångliga, det behövs beslut av arbetsförmedlingen, det behöver kombineras med svenskundervisning. . . Man behöver enklare vägar in på arbetsmarknaden, säger Ullenhag.