Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lågmäld jazzbombning i och omkring Östersund

En lågmäld och len jazzmelodi vibrerar genom bibliotekets annars så tysta rum. Fyra musiker bjuder på ett fint och värmande avbrott från det regn som envist duggar utanför. Det är Birka Folkhögskola som har jazzbombning på gång, och detta är bara ett av dagens nedslag runt om i staden.

Bibliotekets besökare finner sig plötsligt vara jazzpublik, och många har låtit böckerna vila i knäet för en stund.

– Det är jättetrevligt! Jag tror att folk gillar när det blir spontant, det borde vara lite mer sådant, säger Lena Eriksson, som sitter nedsjunken i en av bibliotekets bruna fåtöljer.

Inte långt därifrån, alldeles vid sjukhusets café, sprider ytterligare några folkhögskolemusiker glädje och lockar fram leenden hos de människor som passerar.

– Det låter väldigt trevligt, mjukt och fint, och sångerskan sjunger så sött också, säger Susanne Boberg, som blev glatt överraskad av de plötsliga toner som kom på besök mitt i hennes kaffepaus.

Och de tre musikerna själva tycker att miljön känns avslappnad att spela i.

– Det är mysigt, och man gör det så seriöst som man vill. Det verkar uppskattat, säger sångerskan Elin Ström.

– Musik på sjukhus behövs, men vi får inte spela för högt här, flikar gitarristen Per Geijer in.

Tillsammans med Alexander Hörgren på piano drar de till sig blickar, knäryck och handklapp då de leker fram någonting svängigt och ”bluesaktigt”.

Från en röd liten busskur i Ås kikar två huttrande musiker fram. Det är Sofia Andersson och Sivert Skavland som serverar en ensam åhörare lite glad folkmusik mitt i duggregnet.

– Det är rätt kul faktiskt, även om det luktar lite bastu härinne, säger Sofia Andersson.

– Det är jättefint och roligt med oväntade spelningar när man står och väntar på bussen, tycker Emma Romild, och ser glad ut trots huttrandet.

Musik borde vara obligatoriskt i alla busskurer, slår hon fast.