Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lågmält intensiv August-vinnare om vänskap

Selma ska vara på landet med mormor och morfar. Men Selma har ingen bästis, utan bara en fågel som pickar i hennes hjärta. Det gör ont.

Snöret, fågeln och jag med text av debutanten Ellen Karlsson och illustrationer av veteranen Eva Lindström blev årets Augustpristagare i barn- och ungdomsboksklassen.

Text och bild smälter väl samman till en helhet, och bokens rent estetiska kvaliteter är mycket goda. Ellen Karlssons språk flyter lugnt och smidigt framåt, ackompanjerat av Eva Lindströms mer kantigt karga bildspråk.

Men boken är också en lågmält intensiv berättelse om vänskap, om att lära känna sig själv och förstå att man är värdefull. Flickan Selma är ständigt ansatt av den lilla elaka fågeln som sitter och pickar i hennes hjärta. Vad hon än gör så är fågeln där och sticker till. För Selma gör ju allting fel. Ingen vill vara med henne och hon är allmänt värdelös. Eller?

Plötsligt och oväntat kommer den smått coola flickan Snöret in i Selmas liv. Bit för bit plockar hon ned Selmas dåliga självkänsla. En dag finns inte längre plats för fågeln i Selmas bröst. Den flyger iväg, och Selma är fri. Fri att vara sig själv. Arg när det behövs, glad när hon känner för det.

Och plötsligt är livet inte lika skrämmande som förut. Inte ens tankarna på att återvända till skolvardagen känns längre särskilt jobbiga, trots att inga kompisar står där och väntar.

I sitt lilla format är Snöret, fågeln och jag en pärla att plocka fram när livet känns svårt och ensamt. Och tänk vad ett enda sommarlov kan förändra livet för alltid.