Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägre kostnader för stafettläkare men underskottet växer

Landstingets kostnader för stafettläkare har minskat och den kraftigaste minskningen har skett i primärvården i Östersund.

Årets kostnader för bemanningsföretag har till och med sista oktober sänkts med drygt 9 miljoner kronor inom Östersunds närvårdsområde. Däremot har kostnaderna för stafettläkare ökat på hälsocentraler i andra kommuner, främst i Strömsund, Ragunda och Bräcke. Det gör att den totala kostnadssänkningen för stafettläkare i primärvården är drygt 6 miljoner kronor.

Landstingets kostnader för bemanningsföretag har ökat med 1 miljon kronor inom centrum för opererande specialiteter och med 2 miljoner inom centrum för barn, kvinna och psykiatri. Den totala kostnaden för bemanningsföretag är cirka 45 miljoner kronor från årsskiftet till och med 31 oktober och det är en minskning med närmare 4 miljoner jämfört med samma period ifjol.

Totalt sett har landstingets ekonomi försämrats under hösten och det gäller såväl resultaten som prognoserna. I delårsbokslutet 31 augusti redovisades ett överskott på 53 miljoner kronor och en prognos för helåret på minus 23 miljoner. 31 oktober var resultatet 11 miljoner kronor och prognosen minus 45 miljoner kronor.

– Vårt landsting har fortsatt en pressad ekonomisk situation och utmaningarna är stora och komplexa för framtiden. Men trots den kärva ekonomin ser vi oss nödgade att prioritera in kostnader för 2014, 2015 och 2016, säger Harriet Jorderud (S), landstingsråd.

Det handlar totalt om 29 miljoner kronor nästa år, varav 10 miljoner ska användas till länstrafiken. Här finns också 5 miljoner kronor till en särskilt satsning på sjuksköterskornas löner under 2014. Summan kommer att öka till 11 miljoner om landstinget får återbetalning från den så kallade AFA-försäkringen. Även under 2015 anslås 11 miljoner och lika mycket 2016.

– Vi ser att vi måste göra insatser eftersom vi har kommit efter när det gäller satsningar på sjuksköteskornas löner.

3 miljoner kronor anslås till landstingets lean-arbete och i de satsningar som landstingsfullmäktige beslutade om på onsdagen finns också 1 miljon kronor extra för att korta kön till neuropsykiatrin.

– Vi ser ett ökat behov och en ökad tillströmning av patienter. Därför gör vi nu en första markering och jag är säker på att vi i kommande budgetar måste återkomma till den här delen av psykiatrin, säger Harriet Jorderud.

Fullmäktige beslutade också att höja avgiften för dygnsvården från 80 kronor till 100 kronor. För patienter som är 65 år och äldre höjs avgiften med 10 kronor, från 70 till 80 kronor per dygn.