Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägre löneavgift skapar jobb

Sänk ensamföretagarnas allmänna löneavgift. Lägre arbetsgivaravgifter kan skapa fler jobb på sikt, anser Centern och la i går fram sitt förslag på stämman i Örebro.

Annons

Tanken är riktig. Sverige har världens näst högsta arbetsgivaravgifter. Bara Frankrike är hårdare.

Det finns 500 000 ensamföretagare. Om dessa skulle få sin allmänna löneavgift sänkt rejält skulle det sannolikt skapa utrymme för nyanställningar på sikt.

”Tänk om 25 procent av 500 000 företagare nyanställer om de får lägre arbetsgivaravgift. Då skapas 125 000 nya jobb”, filosoferade Maud Olofsson när hon presenterade förslaget.

Centerledaren är medveten om att utspelet kommer i en svår tid när statens utrymme för skattesänkningar är ytterst begränsat. Ändå är det vällovligt att partiet faktiskt försöker driva på åt det här hållet.

Det är trots allt ute i företagen som nya arbetstillfällen kan skapas. Då är det också viktigt att försöka driva på för lägre arbetsgivaravgifter.

I ett första steg tänker sig Centern lyfta bort löneavgifter motsvarade 1–2 miljarder kronor. Anledningen till att Centern vill göra något specifikt för ensamföretagarna är att dessa i stor utsträckning uttalat sig för expansion.

Parallellt tycker de sig hämmas av alltför höga avgifter.