Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lagring som håller - M-disc

Vanliga DVD-skivor är inte åldersbeständiga, hårddiskar kan krasha och printade bilder är inte det smidigaste sättet att lagra sina digitala filer. Men M-disc kan vara lösningen på problemet.

Problemet med vanliga DVD-skivor är att de drabbas av så kallad bitröta. Det betyder att informationen förvanskas på skivan och tillslut går det inte att läsa den längre. Det beror på materialet som informationen skrivs på. Här M-disc skiljer sig från vanliga DVD-skivor. Informationen skrivs nämligen inte in som vanligt utan ristas in i ett stenliknande material. Så länge inte skivan skadas fysiskt kommer alltså informationen inte att förvanskas då materialet inte bryts ner på samma sätt. 

M-disc står för milleniedisc och sägs hålla någonstans mellan 1000 år och för evigt, hur väl det stämmer säger vi inget om. Men det påstås att NASA använder dessa skivor för att lagra sin information.

M-disc är ett samarbete mellan det nya företaget Millenniata och lagringsjätten Hitachi-LG Data Storage. Enligt en artikel på Sweclockers ska skivorna finnas ute på marknaden från oktober och kosta tre dollar per skiva.

Skivorna har samma kapacitet som vanliga DVD-R, alltså 4,7 gigabyte. De kan spelas i 4x (5,28 MB per sekund), men i framtiden planerar Milleniata att göra varianter som kan skrivas i högre hastigheter. Möjligen kommer de även att göra skivor i Bluray-format som rymmer mer data.

Läs mer om M-disc på millenniata.com.


/Bengt Luthman

Kamera & Bild