Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägst valdeltagande i Bräcke

De som bor i centralorten i Bräcke var sämst i länet på att rösta i kommunfullmäktigevalet 2010.
I höst drar det ihop sig till val igen.

Centralorten Bräcke utgör valdistriktet Bräcke 1. Här var viljan att gå och rösta i kommunfullmäktigevalet allra lägst i länet förra valet. Det var 67,9 procent av de röstberättigade som valde att rösta.

Distriktet är Socialdemokraternas starkaste fäste i länet. Socialdemokraterna fick 63,5 procent av rösterna.

Anna-Lisa Isaksson (S) är presidiets ordförande i Bräckes kommunfullmäktige. Hon har inte reflekterat så mycket över varför valdeltagandet är så lågt i orten Bräcke. Men hon har en teori.

– I själva Bräcke är det mest förstagångsväljare. Det är den största orten. Jag tror att det är de unga man måste jobba med. Men då både första- och andragångsväljare, säger Anna-Lisa Isaksson.

Hon berättar att Socialdemokraterna kommer att bedriva valarbete på en rad olika orter i kommunen. Nu närmast blir det på Bräcke marknad.

– Vi måste uppmana människor till att gå och rösta och ta tillvara på den rättigheten, säger hon.

Någon specifik insats mot unga är inte inplanerad.

Bräcke kommun har inte länets lägsta valdeltagande med sina 79 procent. Det gör Bergs kommun som hade ett valdeltagande på 78 procent.

I toppen i länet finns Östersunds kommun med 81,2 procents valdeltagande. Det är ändå lite sämre än riket som helhet.

Allra högst valdeltagande i länet var det i distriktet Östersund 19. Det området innefattar delar av övre och nedre Odensala. Här röstade 88,2 procent av de röstberättigade. Socialdemokraterna blev största parti med 38,2 procent av rösterna.

Här finns klickbar grafik över valdeltagandet.

Här finns en klickbar karta med valdistriktens olika valdeltagande.