Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lagstifta bort bonusen

Annons

Jag har just tittat på Agenda i SVT 2 och funderar verkligen om Peter Wallenberg själv tror på vad han säger (i så fall är han inte trovärdig att förvalta det pund han har förvärvat) eller tror han att vi normala människor är så dumma att vi går på hans blå dunster?

Varför måste alla banker och finansinstitut helt plötsligt ändra sina lönesystem nu? Man hade ett lönesystem med en fast del och en rörlig bonus, om det gick bra. För mig står det ganska klart att anledningen är att när nu den förmodade bonusen uteblir, måste man baka in den i den fasta lönen.

När P Wallenberg säger att Annika Falkengren sänkt sin lön framstår han som en synnerligen oseriös person. Om Annika Falkengren hade en fast lön på ett antal miljoner och dessutom i goda tider kunde få 4 miljoner ytterligare i bonus, menar P Wallenberg att när man höjer den fasta lönen med 2 miljoner och slopar bonusen, så har hon sänkt sin lön med 2 miljoner! För mig framstår det helt klart att hon i stället blivit garanterad en bonus på 2 miljoner oavsett hur illa banken sköts.

Om det nya systemet nu var så genomtänkt och en sänkning av lönerna för de som tidigare hade bonussystem, varför var man då så snabb att ändra systemet?

Om Peter Wallenberg själv tror på vad han säger och vad han försöker övertyga oss om, varför slopar man då det nya systemet?

Även Vanja Lundin-Lundby understryker att man måste betala höga bonusar för att få duktiga chefer och placerare. Jag undrar om det i så fall är de rätta personerna som anställs? Jag anser att ju högre bonusar, ju mer ökar spekulationen med kundernas pengar och ökar risken för chanstagningar.

Bort med allt vad bonussystem heter. Lagstifta bort bonussystem där det går!