Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lagstifta om munkorg på hund

polisen om man ser en lös hund, de gör ju inget ändå? Se bara på Åre, där får alla visst gå runt med lösa hundar i centrum och trots alla incidenter som rapporteras så görs inget åt saken.

Ute i skog och mark i kommunen är det än värre och ingen kommer någonsin att komma åt alla okontrollerade lösa hundar eller dess ägare. Som renägare har man ju exempelvis rätt att skjuta en hund som jagar och driver ens renar, men annars är det svårt för någon enskild att agera eller hjälpa vilt och deras ungar från lösa hundars egna initiativ och jaktinstinkter ute i skogen.

Och 99 procent av alla hundägare som hävdar att de ”har koll” på sina hundar har inte det. Är hundar lösa så ges de chans att reagera och agerar efter instinkt och andra hundars signaler och utan koppel har ägarna inte en chans att kontrollera sina hundar. Det ser vi exempel på dagligdags i Åre.

och har bott utomlands några år. Vi tyckte i början att det var konstigt att alla hundar hade både koppel och munkorg, men efter ett tag blev det naturligt.

När vi kom hem till Sverige igen så kändes det konstigt med alla lösa hundar utan munkorg. Jag har blivit biten av en kopplad hund, vår kopplade hund har anfallits av en lös hund och min fru har attackerats av en kopplad hund.

Det vore på sin plats att vi i vårt land lagstiftade om munkorg liksom det är i flera länder.