Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lågt elpris trots kylan

God tillgång till vattenkraft och stadig produktion från kärnkraften har hållit nere vinterns elpriser på den nordiska elbörsen.

Annons

I elområde Luleå och Sundsvall var medelpriset för el på den nordiska elbörsen 29 öre per kilowattimme (kWh) och 29,4 öre i Stockholm och Malmö. Det är omkring 20 procent lägre än i januari i fjol, enligt elbytarsajten elskling.se. Då låg snittpriset på elbörsen på 36 öre per kWh.

När kylan slog till i mitten av månaden steg elpriset till cirka 40 öre per kWh men trots högre elförbrukning föll priset tillbaka igen.

Skälet är att kärnkraften och vattenkraften producerade för fullt. Dessutom har vindkraftsproduktionen ökat med 75 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Reaktor 1 i Oskarshamns kärnkraftverk togs i måndags ur drift på grund av ett oljeläckage. Driften är nu åter igång men är ännu inte uppe i full kapacitet.

Enligt Vattenfalls elbarometer var priserna på spotmarknaden i december de lägsta under hela 2013, vilket är mycket ovanligt. Andelen av Vattenfalls kunder som väljer rörligt pris ökar trots förmånliga priser på fasta treårsavtal. Fastprisavtalen är i dag lägre än under de senaste 6–7 åren.