Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lågt intresse för allmänhetens frågestund

Medborgarförslagen blir helt digitala, allmänhetens frågestund öppnas upp även för politikerna och annonseringen minskas inför kommunfullmäktigemöten.
Allt det här är på gång i Östersunds kommun.

På tisdagen togs flera beslut av politikerna i kommunstyrelsen som påverkar relationen mellan kommunen/politikerna å ena sidan och medborgarna å andra sidan.

Det handlar om medborgarförslag, allmänhetens frågestund på kommunfullmäktige och annonseringen i dagstidningarna ÖP och LT inför kommunfullmäktige.

Från 1 juli ska medborgarförslag ersättas av så kallade e-förslag. E-förslag har funnits på prov i kommunen ett tag, samtidigt som vanliga medborgarförslag har funnits kvar.

Skillnaden är att e-förslag måste lämnas digitalt på kommunens hemsida och e-förslagen måste också ha samlat minst 25 namnunderskrifter för att tas upp av politiken. Det kan göra att frågorna som kommer upp blir mer allmängiltiga, tror tjänstemännen.

Margareta Widell (FP) som var närvarande på kommunstyrelsens möte – men inte tjänstgörande – tyckte att det var exkluderande att förslag bara ska kunna lämnas in via nätet. Hon fick medhåll från Mona Modin Tjulin (S) som tyckte att medborgare ska kunna få hjälp med att lämna in sina e-förslag vid kommunens kundcenter. Även Peter Johansson (SD) höll med om det.

Därför gjordes det ett tillägg till beslutet om att kundcenter ska hjälpa till när medborgare vill lämna in e-förslag.

På kommunfullmäktiges sammanträde kommer nu ”allmänhetens frågestund” att ändras till ”kommunalrådens frågestund”.

Då kommer både allmänhet och politiker att kunna ställa frågor till kommunalråden. Anledningen till ändringen är bland annat att det är så lågt deltagande i allmänhetens frågestund, skriver tjänstemännen.

Förslaget utgår från en motion skriven av Pär Löfstrand (FP), Pär Jönsson (M) och Bosse Svensson (C).

Det kommer att bli minskad annonsering i dagstidningarna ÖP och LT inför kommunfullmäktiges sammanträden i Östersund framöver. I nuläget skriver man ut alla ärenden som ska tas upp, men i stället ska det ändras till att bara ange tid och plats. Argumenten handlar om att spara pengar (eftersom annonserna blir mindre) och att det är svårt att göra annonserna aktuella, eftersom det ofta dyker upp ärenden och ändringar kort inpå mötena.

Christina Hedin (V) tyckte att information om ”allmänhetens frågestund/kommunalrådens frågestund” också ska finnas med i annonserna, och det fick hon igenom som ett tillägg.

M och C röstade emot. Bosse Svensson (C) – tidigare chefredaktör för ÖP – och Magnus Andersson (C) skrev en protokollsanteckning där de motsäger sig beslutet ”att skära ned annonseringen i de lokala tidningarna eftersom kommunen med detta bidrar till den allt mer utsatta situation som den lokala journalistiken befinner sig i, med de konsekvenser det får för den lokala demokratin”.

Frågorna om e-förslag, frågestund och annonsering ska alla tas slutgiltigt av kommunfullmäktige.

Läs mer:

Bergs kommun vill slopa annonsering i dagstidningarna