Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lågt tempo med Paulsson och hög temperatur med Batra

För ett par dagar sedan bänkade jag mig på OSD för att vara med om när Karin Adelsköld
föreläste kring stå upp-komikens regler och hemligheter. Ikväll fick jag, i samma lokal, vara med om när två profiler inom den svenska stand-up scenen utförde otaliga av dessa knep inför en mycket entusiastisk publik.

Showen börjar med en stunds publikinteraktion där det skämtas om för tidig utlösning, småorternas avfolkning och varför folk kommer sent. Någon sitter och sms:ar varvid Batra sonika hämtar telefonen och ringer upp mottagaren. Jag vet inte om han förstod att han ingick i showen men det blir en bra start på kvällen där vi verkligen inkluderas som publik.

Robin inleder sin akt med en rutin om Zlatan, som vi ofta sett honom skickligt porträttera tidigare. Han målar bland annat upp en rolig bild över när Zlatan bossar runt på äldreboendet och publiken är med på noterna. I övrigt berör han såväl Kungen, sin avundsjuka mot Skavlan och danska teveprogram med roliga namn. Jag kan tycka att det är lite för lågt tempo stundtals och att han inte riktigt får igång vare sig själv eller publiken. Kanske beror segheten på att han nyligen varit sjuk och var nära att ställa in kvällens show. Om den informationen nu inte var ytterligare ett upplägg för en av hans poänger?

I bytet utspelas en liten elak roast mellan grabbarna innan det är David Batras tur. Om det är så att publiken är mer uppvärmd eller att Batra helt enkelt är roligare vet jag inte men under hans akt höjs temperaturen avsevärt. Den långa rutinen om föräldrarna är enligt mig kvällens absoluta höjdpunkt, där besserwisser-pappan med sin indiska brytning lever med den utseendefixerade och porttelefonskrikande mamman. Träffande och igenkännande blir också skämtet om hur vi numera kollar mail under middagsbjudningar med poängen att vi förr i tiden skulle haft med oss en kasse post att öppna vid middagsbordet? Batra bjuder ofta på sig själv och använder också nylighetsprincipen frekvent, dvs. att saker hänt alldeles nyss även om det kanske inte är helt sant. I kön på väg ut berättar en kvinna från hembyn att hon skrattat så det blev imma på glasögonen och att hon borde åka oftare på liknande evenemang. Jag håller med henne och ger med mina nya stand-up kunskaper kvällens show, med beröm godkänt.

Läs mer:

Batra och Robin i Östersund: – Jag försöker alltid förnya Zlatan