Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lajvarrangör uppskattar det enkla livet i Härjedalen

Hasse Nilsson, en av Sveriges mest erfarna lajvarrangörer, har tagit lajvare i Härjedalen under sina vingars beskydd. I helgen besökte han Funäsdalen och vägledde barn och vuxna inför vårens stora ­arrangemang i Västerås.

– Jag gillar Funäsdalen som tusan, inleder Hasse Nilsson. Det ju inte för inte som jag kommit hit allt oftare på sista tiden.

– Här lever folk på ett helt annat sätt än i en storstad. Närmare ursprunget. Det är också det som lockar fler och fler att lajva. I lajvet kommer man bort från allt stressande som vi moderna människor skapat, men som ingen mår bra av, säger Hasse Nilsson.

Hasse Nilsson är grundaren och en av förgrundsfigurerna i Sveriges största lajvförening, Enhörningen i Västerås.

– I början av 90-talet var vi ett gäng kompisar som sprang runt och slogs lite på måfå, minns Hasse. En papperskorg försedd med silvertejp blev en riddarhjälm, och de gamla hockeybenskydden i plast fick duga som rustning.

riktiga lajv ”Våroffer” gick av stapeln 1992, och var en svettig historia, berättar Hasse.

– Oj, vad nervösa vi var. Hur skulle vi hantera alla bilar, tält och människor? Vi var ju hela 82 anmälda! Redan vid nästa lajv hade deltagarantalet stigit till 189 personer, och i dag har vi nära 2‑000 deltagare på våra arrangemang. Förberedelserna är minutiösa.

folk ute i terrängen är säkerheten A och O betonar Hasse. Vi måste ordna med bland annat brandsäkerhet och sjukvård. Och lajvutrustning har blivit en miljonindustri, fortsätter han. Du kan köpa vapen och kläder för tusentals kronor, men det roligaste är att göra grejerna själv.

– Lajvet innehåller så mycket: hantverk, historia, camping. Men det viktigaste av allt, det är att människor i alla åldrar får en chans att umgås naturligt med varandra, så som man gjorde förr, säger Hasse Nilsson