Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkarbristen är åtgärdad i Strömsund

Landstingets hälsocentral i Strömsund har under lång tid varit beroende av stafettläkare. Men från och med måndag kommer centralen att vara fullt bemannad med fasta läkare.

Fyra läkare kommer att dela på de 3,2 tjänster som finns vid Strömsunds hälsocentral. Tre av dem har kommit tillbaka efter tjänstledighet och på måndag börjar Olov Nilsson, distriktsläkare som tidigare jobbade i Backe.

– Nu är förutsättningarna bra när det gäller kvaliteten, man kan inte önska sig ett bättre utgångsläge för 2014, säger Robert Brandt, verksamhetschef för Strömsunds närvårdsområde.

Det här kommer att innebära en bättre kontinuitet för patienterna eftersom bemanningen nu ser stabil ut.

– Vi har möjlighet att ge en bra vård, det blir i regel samma läkare man träffar.

• Kommer ni att få fler listade patienter framöver?

– Ja, det tror jag absolut.

Landstingets hälsocentral i Strömsund tillhör de som haft det största beroendet av hyrläkare vid sidan av primärvården i Östersund.

Det har hänt att den varit bemannad med fasta läkare under korta perioder, men det är länge sedan nu.

Under 2013 hade Strömsunds hälsocentral en kostnad för bemanningsföretag på cirka 5 miljoner kronor, men med en fast bemanning kommer kostnaden antagligen att sjunka påtagligt och det kommer att utgöra ett bidrag i strävan efter en ekonomi i balans. Förra året gick centralen back med cirka 7 miljoner.

Robert Brandt berättar att arbetsmetoderna vid hälsocentralen har utvecklats så att belastningen nu fördelas jämnare på medarbetarna och det har sannolikt gjort det enklare att lösa vakanserna på läkarsidan.

Samtliga yrkeskategorier är nu fullt bemannade och totalt jobbar 32 personer på Strömsunds hälsocentral.

– Vi är ett minisjukhus i glesbygd och det finns bra kompetens här. Det är en attraktiv arbetsplats.

Olle Christmansson, chef för den landstingsdrivna primärvården, ser med tillfredsställelse på utvecklingen.

– Det här kommer att ge en kick för Strömsund. Både för befolkningen och för personalen, säger han.