Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare i länet skrev ut för mycket narkotika

En läkare i länet har skrivit ut narkotikaklassade mediciner i för stor omfattning.
Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, vill att läkaren inte längre ska få skriva ut narkotiska mediciner.

Det rör sig om bland annat värkmediciner som Citodon, Ardinex och Treo Comp som kan vara beroendeframkallande vid långvarigt bruk.

Patienterna som fått värkmedicin i de fall som Ivo har granskat har besvär med smärta och värk. Något som alltså gör att medicinerna i fråga kan ha varit adekvata. Men eftersom det finns risk att patienterna kan utveckla missbruk ska läkare vara extra vaksamma vid utskrivning av preparaten.

Socialstyrelsen har tidigare kritiserat läkaren för att inte varva telefonkontakt och besök med patienter som söker vår. Läkaren har inte lagt upp vårdplaner för hur patienter ska trappa ut narkotikaklassade mediciner.

Ivo bedömer att läkare varit oskicklig vid utövning av sitt yrke. Läkaren bör åläggas en prövotid på tre år förutom indragen förskrivningsrätt, menar Ivo och yrkar att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd fastställer detta.