Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare i uppror mot landstingets regionarbete

Nu ger sig läkarkåren in i debatten om landstingsregioner. I en debattartikel i dagens ÖP går 154 av länets yrkesverksamma läkare ut och kräver att landstingsstyrelsen lägger korten på borden.

När fem före detta S-toppar anklagade landstingsstyrelsen för att försöka kuppa igenom en sammanslagning mellan Jämtlands och Västernorrlands landsting förra veckan, avfärdades kritiken av landstingsstyrelsens Robert Uitto (S).

Men efter att ett upprop cirkulerat inom landstinget under två dagar sällar sig nu 154 av länets läkare till skaran av kritiker, cirka en tredjedel av den landstingsanställda läkarkåren i Jämtland.

I en debattartikel i dagens ÖP ställer de fem frågor som de anser att landstingsstyrelsen inte lyckats svara på. Den mest centrala är vilka konsekvenser en sammanslagning av landstingen kommer att få för sjukvården i länet, ur patienternas perspektiv.

”I debatten kring förslaget om en regionbildning mellan Jämtlands län och Västernorrlands län, har vi med oro uppfattat att sjukvård inte är diskussionernas huvudämne. Vård är den största delen av ett landstings ekonomi, och enligt vår uppfattning en huvudpunkt i allmänhetens intresse” skriver läkarna.

Ingen av de läkare som skrivit på uppropet, och som ÖP kontaktat för en kommentar, har velat ge sin enskilda åsikt i frågan.

– Vi agerar som en man i det här och jag har inte mandat att uttala mig för hela gruppen. Vi gör det här som ett debattinlägg och det tycker vi är tillräckligt i det här läget, säger överläkaren Estelle Naumburg, som är en av de som samordnat uppropet.

I debattartikeln, som går att läsa i sin helhet på sidan 24 i dagens ÖP, anser läkarna att Jämtlands län bedriver en primär- och högt specialiserad vård med mycket goda resultat i dag och att det är något som varken läkare eller patienter vill förändra.

– Nu har vi öppnat för en dialog om det här och sedan får vi se vilken respons vi får från politikerna, säger Estelle Naumburg.