Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare kan mista legitimationen

En läkare verksam i Jämtland har samlat på sig så många klagomål och dokumenterade brister att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, nu bedömer det som osannolikt att hen kan behålla sin läkarlegitimation.

Bristerna är många och handlar bland annat om försenade remisser och sjukintyg, ofullständiga utredningar och utskrivning av felaktiga mängder receptbelagd medicin.

Ingen av de dokumenterade bristerna är på egen hand tillräckligt allvarliga för att frånta läkaren hens legitimation, anser IVO, men tillsammans med läkarens personliga sjukdomshistoria och en mängd klagomål från patienter så bedömer inspektionen ändå att det finns en risk för patientsäkerheten om läkaren tillåts fortsätta sin yrkesutövning.

Nu yrkar myndigheten på att läkaren ska tvingas genomgå en läkarundersökning för att se om hen är i skick att kunna jobba vidare och att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd är de som bör utse vem som ska utföra undersökningen.

Så här motiverar IVO sitt beslut.

"En läkare har de mest kvalificerade arbetsuppgifterna inom vården och ska i det individuella patientärendet vara den yttersta garanten för att en patient erhåller adekvat vård. I rollen som läkare finns således litet utrymme för misstag."

Läkaren har svarat på var och en av de konkreta punkterna i den anmälan som har gjorts och anser kritiken vara obefogad, liksom de mer allmänna påståendena om bristande kompetens och koncentration, men myndighetens krav på läkarundersökning kvarstår.