Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare: Metanol kan göra dig blind

Att få i sig metanol kan vara förenat med livsfara.

Det kan leda till blindhet och man kan dö av det.

– Det finns inget snabbt motgift, säger Olof Englund, distriktsläkare.

Annons

Metanol är en alkohol som lätt går att förväxla med vanlig alkohol, men kroppen tål den sämre än vanlig alkohol.

– Den är giftigare än vanlig sprit och rubbar bland annat ph-värdet i kroppen, säger Olof Englund, distriktsläkare och medicinsk samordnare för primärvården i Jämtlands län.

Jämtlandspolisen har gått ut och varnat för att förtäring av metanol kan vara livshotande. Det efter att en man i 60-årsåldern på måndagen blev metanolförgiftad och fick föras till intensivvårdsavdelningen på sjukhuset.

Olof Englund bekräftar det farliga med att få i sig metanol.

– Synen kan ta skada, man kan bli blind av det. Kroppen har svårt att bryta ned det och man kan dö av det, säger han.

Symptomen som kommer efter metanolförgiftning är samma som vid alkoholförgiftning. Man blir allmänt dålig, får sänkt medvetande och kräkningar.

– Det viktigaste är att aldrig dricka alkohol som man inte vet vad det är. All hembränt kan innehålla något sådant här. Det finns ingen risk med alkohol som kommer från Systembolaget, säger Olof Englund.

Ämnet metanol används ofta som lösningsmedel på fabriker. Om en person får i sig metanol bör den snabbt in på sjukhus. Där väntar i så fall magpumpning.

– Men ibland kan det vara försent. Det är svårbehandlat och det finns inget snabbt motgift. Många hittas medvetslösa. Ofta har man druckit det hemma ensam och man kommer in i dåligt tillstånd.