Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare missade inflammerad blindtarm – varnas av Hsan

Den 14-åriga flickan hade vansinnigt ont i magen, men lades bara in för observation. Dagen efter sprack den inflammerade blindtarmen.
Nu riktas hård kritik mot den ansvarige läkaren.

Annons

Det var i augusti förra året som en 14-årig flicka uppsökte en hälsocentral i länet. Flickan hade haft ont i magen i tre dagar och sökte nu hjälp. Läkaren ansåg att symptomen var diffusa och ville skicka hem henne. Men farmodern, som hade kört in sitt barnbarn, vägrade låta det ske.

Flickan lades därför in för observation. Hon hade riktigt ont, kunde inte äta och fick kontinuerligt värktabletter. Hon kallades också in till en sjuksköterskas kontor och fick veta att hon kunde berätta om hon hade några problem i skolan som orsakade magbesvären.

senare låg flickan kvar på observation och kände hur något hände i magen. Flickan skrek rakt ut och det slutade med akut transport till Östersunds sjukhus och operation. Den inflammerade blindtarmen hade spruckit.

Händelsen har anmälts till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. De ger den ansvarige läkaren en varning och hård kritik mot att flickans symptom inte togs på allvar. De skriver:

”Av utredningen framgår inte annat än att läkarens underlåtenhet skett av oaktsamhet. Felet är varken ringa eller ursäktligt och bör medföra en disciplinåtgärd i form av en varning.”