Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare oroas över flygsäkerhet

Sedan årsskiftet trafikerar det estniska flygbolaget Avies sträckan mellan Östersund och Umeå, något som oroar anställda på Landstinget.

– Jag är orolig för flygsäkerheten, både som resenär och arbetstagare, säger Joakim Hennings, läkare och universitetslektor som ofta reser i jobbet.

Efter diskussioner med arbetskamrater och på nätet angående Avies seriositet valde han att skriva ett brev till Landstinget. I sitt brev påpekar Joakim Hennings att Landstinget använder flygsträckan för både patienter och anställda som en viktig transportlänk.

– Jag ville uppmärksamma Landstinget så att de kan kolla upp de synpunkter som förekommit om Avies och kolla så att det går till på rätt sätt, säger han.

Joakim Hennings tar bland annat upp två incidenter i fjol, som just nu ligger under utredning i Statens Haverikommission. En nödlandning efter motorproblem i Sveg och ett plan som landande utanför banan i Pajala.

Tezz Tordsdotter Ohlsson, vd på Direktflyg Sverige, tycker att det är oproffsigt att uppmärksamma just de två haveriutredningarna, eftersom stora bolag också har flera utredningar pågående.

– All flygtrafik i Europa lyder under samma regelverk, oavsett vilket bolag det gäller, säger hon, så är man flygrädd ska man oroa sig lika mycket för alla.

Allan Soll, vd på Avies håller med Tezz Tordsdotter Ohlsson.

Landstinget verkar inte ha känt till ändringen innan de fick Joakim Hennings brev i onsdags. Ingela Jönsson som handlägger ärendet säger att hon inte kände till det tidigare.

Joakim Hennings har inte vågat flyga direkt mellan Östersund och Umeå sedan bytet, utan avvaktar tills haveriutredningarna är klara. Istället har han flugit via Stockholm.

Han själv fick nys om ändringen genom en artikel i Östersunds Posten i höstas. Då började han undersöka lite på egen hand. Av Direktflyg fick han bara ett kort svar som bekräftade bytet.

– Jag tycker att det finns ett visst allmänhetsintresse. Möjligen är min oro överdriven, Trafikverket är ju garant för detta. Men oron ligger kvar hos mig och mina kollegor, säger Joakim Hennings.

Fakta:

Linjen mellan Östersund och Umeå är upphandlad mellan Direktflyg Sverige och staten, så kallad Rikstrafik. Landstinget köper sina biljetter från Direktflyg Sverige, till anställda och patienter. Direktflyg hyr stolar av ett estniskt bolag, Avies, som trafikerar linjen sedan årsskiftet. Innan dess var det Direktflyg som flög sträckan. Samma flygplan används.