Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare: "Primärvården har havererat"

Stafettläkarstoppet hävdes i höstas men får fortfarande långtgående konsekvenser på flera hälsocentraler i Östersunds närvårdsområde.

– Primärvården har havererat och jag ser tyvärr ingen ljusning. Det är en härdsmälta, säger Sara Sehlstedt, röntgenöverläkare på Östersunds sjukhus och läkarförbundets ordförande i Jämtlands län.

– Vi har snart inga distriktsläkare kvar, det är dystert. Medelåldern är ganska hög och om fem till tio år är det många av dem som inte är kvar i tjänst.

Lika tydlig som hon är i sin syn på nuläget är hennes analys av vad som måste göras för att åtgärda problemen.

– Ytterst är det en pengafråga, det är resursbristen som är pudelns kärna. Det måste anslås pengar som står i proportion till uppdraget, sedan kan vi diskutera lokaler och arbetsformer. Ytterst är det ett politiskt ansvar med tanke på att det handlar om resurstilldelning.

Flera läkare lämnade sina tjänster på hälsocentralerna i Östersund i samband med stafettläkarstoppet. Hårdast slog det mot Torvalla, där hälsocentralen graderades ned till en hälsomottagning eftersom samtliga läkare lämnade. Många av patienterna flyttades över till hälsocentralen i Brunflo, där trycket blev enormt och som en följd av det blev det läkarflykt även därifrån eftersom de såg att både patientsäkerhet eller arbetsmiljö var hotade. Värst drabbas patienterna, anser Sara Sehlstedt.

– Doktorerna är det inte så synd om, de är attraktiva och får nya jobb. Men för patienterna blir det otryggt och det har varit fler incidenter på grund av bristen på kontinuitet.

Problem i primärvården får följdverkningar inom hela sjukvårdssystemet, bland annat blir trycket högre på akutmottagningen, som fortfarande får in flera patienter varje dag som egentligen hör hemma på någon av stans hälsocentraler. Även på Sara Sehlstedts arbetsplats har det blivit konsekvenser av stafettläkarstoppet. Som röntgenläkare skickar hon ofta svar till hälsocentralerna men numera måste hon agera på ett annat sätt när hon ser att patienten tillhör en hälsocentral som har problem med läkarbemanningen. Hon känner sig varken säker på vem som tar emot röntgensvaret eller hur lång tid det tar innan det hanteras.

– Hittar jag en cancer så tar jag själv kontakt med kirurgen så att patienten ska få hjälp snabbare. Jag blir också frustrerad, det handlar om folk som är sjuka och oroliga. Det här är ett systemfel.