Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare riskerar bli av med legitimationen efter flera anmälningar

En så kallad hyrläkare som bland annat arbetat i Östersund har vid ett flertal tillfällen anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Nu vill man att läkarens legitimation ska dras in.

IVO har begärt att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd ska återkalla en läkares legitimation. Begäran inkom till ansvarsnämnden i början av mars i år.

I första hand yrkar IVO på att läkaren ska fråntas sin legitimation på grund av att han anses ha varit "grovt oskicklig" i sin yrkesutövning. Han har även "visat sig uppenbart olämplig" för läkaryrket. Om inte legitimationen dras in är det alternativa yrkandet att en prövotid på tre år ska utfärdas.

När läkaren arbetat för Region Jämtland/ Härjedalen har han jobbat på hälsocentralen på Frösön, i Lugnvik och Strömsund. Under tiden i Strömsund kom två avvikelserapporter in där han ska ha varit motvillig att ta emot ett akutfall som behövde röntgas. Han såg hellre att patienten skulle komma tillbaka nästa dag.

Han har även vägrat att ordinera läkemedel när det krävts och varit otillgänglig vid jour när han jobbat i Jämtland.

Vid ett tillfälle när han tjänstgjorde vid Landstinget i Kalmar län har han gett lugnande besked till en patient med vad som ansågs uppenbara symtom för en pågående hjärtsjukdom. Patienten avled dagen efter i hjärtstopp på grund av hjärtinfarkt.

Ytterligare ett allvarligt fall av bristande hantering av allvarliga sjukdomssymtom och flera anmälningar om bland annat bristande journalföring ligger till grund för IVO:s yrkan om indragen legitimation.