Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare stämmer landstinget

Läkaren trodde att han skulle få behålla sin tjänst efter en dom i tingsrätten. Men fyra dagar efter att domen vunnit laga kraft blev han uppsagd. Nu möts läkaren och landstinget i tingsrätten igen.

Striden som nu pågår i Östersunds tingsrätt inleddes redan 2005. En läkare anmäldes till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för att ha gjort felbedömningar vid operationer.

Han friades, men landstinget valde ändå att säga upp honom. Läkaren kontrade med att stämma landstinget för osaklig uppsägning.

Tingsrätten ogiltigförklarade uppsägningen. Motiveringen var bland annat att merparten av kritiken från landstingets ledning var andrahandsuppgifter.

överklaga valde landstinget att tillämpa paragraf 39 i Las (Lagen om anställningsskydd) och köpte ut honom mot hans vilja.

Förutom att landstinget betalade alla rättegångskostnader fick läkaren 32 månadslöner och ett skadestånd på 50 000 kronor.

genom sitt ombud Mats El Kott återigen stämt landstinget eftersom man anser att det hela inte gick till på rätt sätt.

– Fredag 11 januari visste läkaren att risken fanns att landstinget skulle kunna tillämpa den här paragrafen. Men ingenting hände och han firade med familjen under helgen att han fått behålla jobbet. Under måndagen jobbade han också som vanligt, men på eftermiddagen när han jobbat klart fick han reda på uppsägningen. Nu är frågan till tingsrätten om det får gå till så, säger El Kott.

Läkaren begär 100 000 kronor i skadestånd med motivering att utköpet gjordes för sent. Han vill också att landstingets uppsägning av honom ska ogiltigförklaras.

verksamhetsområdeschefen Carsten Denker, som gav besked om uppsägningen, berätta om händelsen i tingsrätten.

– Vi fick rådet av vårt ombud att vänta till måndagen. Att han inte fik beskedet förrän på eftermiddagen var för att jag ville göra det med värdighet, säger han.

Läkarens ombud Mats El Kott tyckte inte om förklaringen.

– Man väntade i fyra dagar på att ge honom beskedet. Är det värdigt? Jag skulle vilja säga att de saknar empati, säger Mats El Kott.

Dom i målet meddelas 27 april.