Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkarförbundet: "Nu avskaffar vi diskrimineringen"

Nu avskaffas diskrimineringen inom vården gentemot papperslösa. Det menar i varje fall Läkarförbundet och 22 andra organisationer i ett uttalande i måndags.

"Varje vårdanställd bör avstå från diskriminerande och särbehandling av asylsökande och så kallande papperslösa personer". Så står det i uttalandet som kom offentliggjordes i måndags.

– Vi ville ha så bred uppslutning som möjligt, det är därför det kommer nu. Själva uttalandet har varit klart länge, säger Thomas Flodin, ordförande i Läkarförbundets etik och ansvarsråd.

Slutligen har 23 vårdorganisationer samlats och gemensamt gjort ett uttalande om "vård som inte kan anstå". Begreppet används i sammanband med vård av asylsökande och papperslösa. Enligt Socialstyrelsens rapport från i februari i år är det inte ett begrepp som funkar att tillämpa i vården, därför har man från vårdorganisationerna valt att tydliggöra vad det innebär.

– Nu avskaffar vi diskrimineringen inom svensk sjukvård. Det finns ingen anledning längre, säger Thomas Flodin.

Thomas Flodin från Läkarförbundet tycker att det varit ett stort problem tidigare i och med lagstiftningen och bristande civilkurage hos politikerna. Riksdagen har hänvisat till Socialstyrelsen, som i sin tur har hänvisat tillbaka till vårdpersonalen i fall gällande papperslösas och asylsökandes vårdrättigheter.

– Vi tar ansvar nu och lutar oss mot Riksdagens prioriteringsprinciper. Det är en stor nyhet, det är ungefär som att man skulle avskaffa apartheid. Det berör även de som är friska och alla potentiella patienter. Det som är viktigt nu är att vi når ut till alla vårdanställda, säger Thomas Flodin.

I uttalandet som gjordes i måndags tar man stöd i de tre principer för prioriteringar som Riksdagens antog 1997; människovärdesprincipen, behovs- och solidaritetsprincipen och kostnadseffektivitetsprincipen. Av dem är människovärdesprincipen överordnad. I Socialstyrelsens rapport påpekas att "vård som inte kan anstå" inte ska strida mot prioriteringsprinciperna.

Sara Sehlstedt, ordförande i Jämtlands Läkarförening, tror inte att det är något stort generellt problem i Jämtland, men Patientnämnden tycker att det är en fråga som bör diskuteras.

Läs uttalandet här.