Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkarutbildning får kritik

Kvaliteten på läkarutbildningen som ges vid Umeå universitet ifrågasätts och den regionaliserade läkarutbildningen i Östersund är en del av den.

Universitetskanslerämbetet, UKÄ, har granskat läkarutbildningarna och kommit fram till att hälften har bristande kvalitet. En av utbildningarna som ifrågasätts är den som ges vid Umeå universitet.

En del av läkarutbildningen i Umeå är regionaliserad och genomförs bland annat i Östersund, där ett 50-tal studenter går termin sex till och med termin elva.

– Det här är ingen katastrof och jag är inte orolig. Umeå universitet har ett år på sig att korrigera det här och de kommer att lägga ner ett digert arbete, säger Göran Larsson, chef för forsknings- och utvecklingsenheten inom Jämtlands läns landsting.

Kritiken från UKÄ gör att myndigheten sätter "bristande kvalitet" som omdöme på läkarexamen vid universiteten i Umeå, Göteborg och Uppsala. Det gäller brister i ett av examensmålen, det som handlar om förmåga till lagarbete och samverkan med andra yrkesgrupper. Såväl inom hälso- och sjukvården som inom vård och omsorg.

Christina Ljungberg, överläkare och ansvarig för läkarprogrammet vid Umeå universitet, tror inte att det kommer att bli några problem att komma tillrätta med bristerna.

– Vi har en hel del inslag av interprofessionell utbildning i undervisningen men jag tror att bedömningen stupar på att vi inte kunde visa tillräckligt bra hur det examineras, säger hon till Dagens Medicin.

Göran Larsson tror inte att tillsynsmyndighetens kritik i så hög grad rör utbildningen som är förlagd till Östersunds sjukhus.

– I och med att vi är ett litet sjukhus så kommer kandidaterna snabbt in och blir en i teamet. I sjukvården måste det vara en god samverkan mellan yrkeskategorierna, man jobbar i team.

UKÄ kommer att följa upp granskningen om ett år och om bristerna inte är åtgärdade förlorar de tre universiteten sina examenstillstånd. Ingen utbildning har fått det högsta omdömet "Mycket hög kvalitet".

Tillsynsmyndigheten har också granskat "Rehabiliteringsvetenskap - kandidatexamen" vid Mittuniversitetet. Omdömet blev "bristande kvalitet".