Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkemedelsverket stoppar nagellack

Att använda sig av nagellacket Depend gellack innebär en allvarlig risk för hälsan. Det anser Läkemedelsverket som nu förbjuder Depend Cosmetic AB att sälja produkten som orsakat svåra besvär hos flera användare.(TT)

Läkemedelsverket har fått in 51 rapporter om skador mellan september i fjol och maj i år. Det handlar bland annat om blåsor, sår och eksem. I vissa fall har nageln lossnat och några har fått uppsöka sjukvård. Läkemedelsverket avråder även de som inte har fått besvär från att använda Depend gellack.

– Problemen kan uppstå först efter flera gångers användning, säger Monica Tammela, utredare på Läkemedelsverket.

Lacket innehåller ohärdade akrylater som kan orsaka allergier om de kommer i kontakt med huden, vilket är mycket svårt att undvika, enligt Läkemedelsverket.

Depend Cosmetics vd Mårten Johansson säger att Läkemedelsverkets beslut känns hårt.

– Enligt våra noteringar tycker 99,5 procent av kunderna att det är en förträfflig produkt. I många fall handlar det om handhavandefel. Men Läkemedelsverket har gjort sin bedömning och vi kan inte göra annat än att respektera det, säger han.

Nu planerar företaget att se över innehållet för att kunna återlansera lacket.

– Självklart ska vi göra det. Har du en så stor del av kundkretsen som känner att det här är en applikationsmetod som passar dem så är vi inte beredda att ge upp det, säger Mårten Johansson.