Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lämnar inga sopor men får ändå räkningar

Fritidshus­ägare i Strömsunds kommun är irriterade. De har fått räkningar på sophämtning trots att de inte har någon tunna med sopor att hämta.

– Vi är ju bara där några veckor på sommaren och på en del helger och då tar vi med oss soporna hem, säger Kjell Pettersson, som har villa i Hoting och fritidshus i Norråker.

– Jag betalar ju redan för sophämtningen genom att jag bor i Hoting.

är Kjell Pettersson av att inte har fått någon soptunna vid stugan där han kan slänga sina sopor:

– Om det är ett beslut på att alla enskilda fastigheter ska betala för sophämtning så måste man väl acceptera det. Men då ska det finnas en soptunna där också. De kan ju inte skicka en räkning utan att sätta dit en tunna. Det är det som irriterar mig.

Richard Persson, avfallschef på Strömsunds kommun, förklarar att räkningarna är helt i sin ordning och att de grundar sig på ett gammalt beslut som kommunfullmäktige tog 2005.

– Det bestämdes att alla fastigheter där hushållsavfall kan uppkomma ska betala en grundavgift. För fritidshus är det dock bara halva avgiften mot för en vanlig villa. Sedan betalar man för de hämtningar man behöver.

har haft fritidshuset i över tio år och först nu i början av 2009 fick han första räkningen:

– Grannen som har fritidshus i Karbäcken är också i samma situation och antagligen har väl många fått samma obehagliga överraskning.

Med planer på att köpa grannhuset i Norråker ställer han sig nu frågande till de nytillkomna avgifterna.

– Då lär vi väl få en sopräkning där också, så det blir tre totalt, trots att vi bara har en hämtning.

att grundavgiften för alla fastigheter är nödvändig:

– Säg att en och samma ägare har tio fastigheter och tar med sig soporna till en av dem. Då blir det väldigt mycket sopor som vi inte får betalt för.

haft problem att få fram alla fritidshusägare för att kunna skicka räkningar. Lösningen var att köpa in register från lantmäteriet.

– Vi har precis fått fram de uppgifterna. Med de nya räkningarna ska vi också skicka med information, säger Richard Persson som erkänner att kommunens hemsida är dåligt uppdaterad då bestämmelsen om allmänna grundavgiften inte framgår.

det märkligt att han betalar för något han inte får.

– Jag har egen brunn ute i stugan, blir nästa steg att jag får betala kommunen för vattnet också?