Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landets mest jämnställda kommuner finns i länet

Sträck på er Krokom och Ragunda! Era pappor ligger i Sverigetopp när det gäller att ta ut sin föräldrapenning.

Annons

Man kan se det på olika sätt förstås. Den statistik som Försäkringskassan visar, och som redovisas på DN.se i dag, avslöjar att jämställdheten går långsamt.

Sedan 2000 har männens andel av föräldrapenningen fördubblats, men trots denna rekordnotering tar de bara ut en fjärdedel av den sammanlagda tiden.

Kvinnorna har under dessa 14 år släppt ifrån sig fler och fler dagar, men tar fortfarande ut 75 procent av den totala tiden. Fortsätter det i denna takt dröjer det till 2040 innan könen är jämlika när det gäller mamma- och pappaledighet.

Men man kan se det så här också: Bland Sveriges tio mest jämtställda kommuner utifrån denna aspekt återfinns två jämtländska kommuner.

Krokom tar en tredjeplats och Ragunda glider in på plats åtta.

Enligt Försäkringskassan hänger föräldraledigheten ihop med utbildning. Ju högre utbildning för såväl mamman som pappan desto mer pappaledighet tar pappan ut.

Försäkringskassan tror också att orsaken till att inte fler män tar ut sina dagar har att göra med ett missförstånd.

– Många tror att de förlorar ekonomiskt på att pappan är hemma, eftersom han oftast tjänar mer, men det stämmer inte, säger Niklas Löfgren till DN.se.

Detta är de tio kommuner som toppar listan:

Bjurholm, Munkfors, Krokom, Ekerö, Lomma, Sollentuna, Umeå, Ragunda, Nacka och Uppsala.

Sist ligger Eda, Strömstad och Årjäng där alltså Edapapporna tar ut minst föräldraledighet i hela landet.