Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landsbygden betalar notan för röd politik

Regeringens budget kostar livet på landsbygden nära två miljarder kronor. Den största satsningen på landsbygden i budgetpropositionen är att tillföra 20 miljoner kronor för att förebygga skador orsakade av framför allt björn och varg. Satsningen görs uttryckligen för att öka det lokala förtroendet för rovdjur inpå knuten.

Annons

I övrigt ges landsbygden två papperslöften. Regeringen lovar att ta fram en livsmedelsstrategi efter framgångsrik lobbyism från LRF. Man kommer också utreda vilka åtgärder som krävs för att främja tillväxt, sysselsättning och attraktionskraft på landsbygden.

Det är påfallande ofta som landsbygdsutveckling göms undan i statliga utredningar. Problematiken har varit väl känd i över 60 år nu. Lösningarna borde redan finnas på plats. I stället används utredningen i ett försök att gömma undan kritik mot ett bristande landsbygdsperspektiv. Men precis som listan över landsbygdsfientliga förslag visar så används landsbygden i stället som en intäktskälla.

Budgeten saknar verkningsfulla åtgärder för att stärka jordbruket och livsmedelsproduktionen. Och bidrar genom föreslagna skattehöjningar till en mer osäker tillvaro för Sveriges bönder.

Ledarsidan varnade för en kilometerskatt i valrörelsen. Den införs nu och motiveras med att intäkterna ska användas till att rusta upp statliga vägar.

Vad regeringen inte berättar är att endast 23 procent av det svenska vägnätet är statligt. Hela 67 procent av vägnätet är privat och hälften av det privata vägnätet består av skogsväg. Den som bor eller driver företag på glesbygden får därmed stå för dubbla notor med regeringens politik genom att både betala för den egna vägen och den statliga vägen genom den nya skatten. Avstånd och gröna näringar är alltså budgetens stora förlorare.

I stället är det regeringens city- och urbaniseringsminister Mehmet Kaplan (MP) som är budgetens vinnare. Han får öronmärkta 500 miljoner för att investera i städers kollektivtrafik. Bilpendlaren i glesbygd får alltså betala för satsningar på Stockholms tunnelbana.

Den väg regeringen valt att ta med höstbudgeten är beklagansvärd. Budgeten visar tyvärr att ett samarbete med Miljöpartiet gör att Socialdemokraterna inte har råd att föra en politik som främjar hela Sverige.

Regeringens erbjudande till landsbygden blir knappa 20 miljoner kronor för att fösa bort rovdjur och två pappersprodukter med oklara resultat. Det är en svag politisk agenda och därmed ett givet underkännande av regeringens första budget.