Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landsbygden drabbas av valfriheten

Annons

Margareta Berntsson (M) drömmer om kunnig personal i vården. Vänsterpartiet avsätter resurser till det. Vi vill ha bättre löne- och arbetsvillkor och sex timmars arbetsdag så att människor söker sig till yrket och orkar arbeta fram till pensionen.

Margareta drömmer om att företag ska fortsätta göra vinst i välfärden, vilket ofta blir en mardröm för samhället och vårdtagaren.

Bemanningstal och andelen behörig personal är lägre i privat verksamhet. Landsbygden drabbas av Alliansens ”valfrihet”, då få företag är intresserade av att etablera sig på en ”olönsam” landsbygd.

Vi hänvisas till det kommunala, vars resurser dräneras av vinstuttaget. (V)i drömmer om att alla ska kunna få en värdig och bra äldrevård, oavsett plånbok eller var hen bor.

Företag ska inte göra vinster på välfärdssystemet och allas rätt till vård och omsorg. De får följa vanliga marknadsprinciper; inte få bidrag från skattebetalarna.

Så är det för företag utanför välfärdssektorn och borde gälla i äldreomsorg och skola. Skattemedel ska gå till verksamhet.

Vi säger att företagaren kan ta ut hög lön eller göra vinst, så länge vinsten återinvesteras i verksamheten eller inte överstiger 3 procent enligt SVB-lagen.

Verklig valfrihet är att ha inflytande på sin omsorg, på vad som ska göras, när och av vem – inte av vilket företag. Att ha kontinuitet och att ha samma personal som kommer.

God vård ska alla ha; inte bara de som väljer rätt.

Alliansen pratar mycket om Bidragssverige. Men det är Alliansen som ger bidrag, fast inte till dem som behöver det utan till dem som redan har och till vinstgiriga företag.

Jessika Svensson (V)

1:a namn på riksdagslistan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel