Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landsbygden förtjänar att bli en valfråga

Det bor 4,7 miljoner svenskar utanför de tre storstadsregionerna. Det är landsbygden som står för den nya energin, det är här maten produceras och det är här turismen växer.

Nya siffror visar att bland de tio kommuner som ökat sin produktion mest det senaste tio åren ligger Gällivare i topp, i sällskap av fem andra landsbygdskommuner.

Men ska jobben växa inom både nya och traditionella näringar måste det bli enklare och billigare att växa som företagare. En bra näringspolitik är därför den bästa landsbygdspolitiken som finns.

Det är småföretagen runt om i landet som skapar de nya jobben. Men landsbygden har också utmaningar i form av avstånd och gles befolkning. Därför behöver vi särskilt förstå landsbygdens villkor och behov av transporter när vi utformar vår politik.

Nu presenterar vi vårt nya landsbygdsmanifest, ett program för jobb och tillväxt. Där föreslår vi en servicegaranti för kortare handläggningstider i kommuner, länsstyrelser och myndigheter.

Under nästa mandatperiod vill vi också se att arbetet med att skapa ”en dörr in” fungerar i praktiken. En företagare ska bara behöva vända sig en gång, till ett ställe, för att lämna uppgifter olika myndighet efterfrågar.

Vi föreslår också ett servicelyft på landsbygden. Man ska ha tillgång till service, vård och skola i hela landet. Därför vill vi lägga 700 miljoner extra på att stödja lanthandlar och mackar på landsbygden. Dessutom vill vi fördubbla pengarna till bredbandsutbyggnad.

Att våra förstärkningar med 2,8 miljarder i landsbygdsprogrammet genomförs hänger dock på en Center- och alliansseger i höst. Trots att Stefan Löfven stod på en bondgård strax utanför Stockholms tullar i fjol och pratade fint om landsbygden har han avsatt noll kronor i sin senaste budget. Det är ett tydligt besked inför helgens landsbygdsriksdag.

Tyvärr räcker det inte med att Löfven inte prioriterar landsbygdens traditionella näringar. Han planerar också neddragningar på skogsbruket och Matlandet.

Löfvens tilltänkta regeringspartners i MP utlovar dessutom höjd bensinskatt, lastbilsskatt, flygskatt och neddragningar på det finmaskiga vägnätet. Det blir också höjda egenavgifter, fördubblade arbetsgivaravgifter för unga och en gödselskatt.

Detta säger vi bestämt nej till. I stället vill vi satsa på mer förnybar energi i tanken.

Landsbygden behöver politiker som förstår värdet av att jobben växer i hela landet. Fina ord om landsbygden har ännu inte skapat några jobb. Och inte skattehöjningar heller för den delen.

Annie Lööf (C)

partiledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel