Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landsbygdens återkomst på den politiska scenen

För bara några månader sedan räknade många ut Centerpartiet i opinionen.

Domedagsprofeter förutspådde att landsbygdens parti inte längre skulle få plats i Sveriges riksdag.

I dag är Centerpartiet det enda borgerliga partiet med ett ökande opinionsstöd. Hur kunde det vända?

Allt började med en grisdebatt. I Danmark stod grisarna utan knorr, rapporter om den bristande hanteringen av djur gjorde människor upprörda. Det danska köttet var ju så billigt, men även så fel. När politik diskuterades hemma vid köksbordet fick plötsligt matfrågan plats i samtalet. Mat utan gift. Mat på etiska grunder. Det blev en vinnarfråga för Centerpartiet i EU-valet. Fredrick Federley som profilerat sig som grisens kompis lyckades också kryssa sig hela vägen till Bryssel. 

För Centerpartiet gäller det att nu fortsätta på den inslagna vägen. Därför talade Annie Lööf om den överdrivna antibiotikaanvändningen vid uppfödning av djur ute i Europa. Överanvändning av antibiotika räknas som ett av de tre största hoten mot människor hälsa.

Att fortsätta prata mat är därför inte bara smart – eftersom det ger väljare – det är också viktigt.  

Mat är inget som skapas i city. Det odlas och föds upp på landsbygden. I Sverige har vi världens högsta djurvälfärd och inget annat land kan mäta sig med de krav vi ställer på svenska bönder. Kraven är rätt att ställa dessvärre innebär det också en osund konkurrens gentemot övriga europeiska länder. På den globala marknaden är det inte glada grisar som är vinnaren, det är billigt dåligt kött.

I Europa måste djurvälfärden bli högre. Svenska bönder ska inte falla för att de gör rätt för sig.

Äntligen finns en lyssnande inställning till frågor som djurvälfärd, mat och gröna jobb på landsbygden. Samtalet är efterlängtat.   

Lyckas Annie Lööf och Centerpartiet hålla liv i matdebatten kommer 2014 bli ett oväntat framgångsval för det tidigare uträknade partiet.