Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landsbygdsstrategi utan löften

Så kom äntligen regeringens Landsbygdsstrategi. Som en påminnelse till kritiker om vad som redan gjorts, men framförallt en notering till regeringen själv om hur mycket som trots allt finns kvar att göra. Helhetsgreppet och markeringen om att landsbygden är en självklar tillgång, är det viktigaste beskedet.

Inga massmediala orkestrar spelade fanfar när regeringen levererade den landsbygdsstrategi som utlovades redan vid valsegern 2006. Man kan undra vad det beror på? Är det att landsbygdsstrategin saknar spets, eller att allmänintresset för landsbygdens utveckling saknas?

att helhetsgreppet är så stort att man missar skogen för alla träd. Strategin innefattar allt från Apoteksreform, till strandskydd, till mer entreprenörskap i skolan, till Sverige som främsta matland.

Innehållet består mer av svepande drag än konkreta löften. Kanske är det vad som karaktäriserar en strategi också, med den inbyggda risken att mycket i slutänden rinner mellan fingrarna.

i skrivelsen konstateras att landsbygden är mer än bara råvaruresurser. Det är i sig ett ställningstagande som ger förhoppning om bättre visad förståelse för den utvecklingspotential som finns i traditionella men också nya näringar. Stärkta incitament för företagande och vägar dit är därför ett av de viktigaste partierna i strategin.

för alla Sverige-Norge vänner finns också med: ”Förmågan att utveckla funktionella arbetssätt och strukturer över nationsgränserna är viktig och bör förstärkas”.

Men hur det ska ske ges inga precisa svar på. Kanske ska vi vara lika glada för det. Det är de människor som bor här som bäst bör veta hur det ska gå till. Men nu kan det inte uppfattas som annat än att regeringen ger grönt ljus till att köra på.

och statligt reglerad färdplan på hur landsbygden ska utvecklas har all rätt att vara besviken. Men det är väl bättre att glädjas åt det tvärsektoriella grepp som äntligen tagits – och att det tagits av självklara skäl och inte på grund av solidariska anledningar.

Landsbygdsfrågorna är nu en integrerad del av den nationella politiken vilket är en attitydförändring som ytterligare stärks av att Glesbygdsverkets uppgifter absorberas i nya Tillväxtverket från och med slutet av mars. Den nya attityden är mer betydelsefull än strategin.