Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landshövdingen besviken på anslaget till länets vägar

Landshövdingen Britt Bohlin är besviken både på hur trafikverken räknat ut anslaget till länet och själva utfallet.
– Det blir helt fel, säger hon.

I gårdagens ÖP gick det att läsa om att länet får minimalt med medel i den nationella planen. Det är också så att medlen i länsplanen inte räcker till.

– Det är klart att jag är besviken på det förslag vi fått, säger Britt Bohlin.

Hon berättar att Vägverket räknar på befolkningstal när de tar fram ramar och att det blir fullständigt fel i Jämtlands län. Länets stora yta i kombination med liten befolkning gör att det ser ut som att behovet är litet. Turismen syns inte alls.

– Då ska man komma ihåg att i perioder rör sig en medelstor stads befolkning i vårt län.

Det finns möjlighet att öka anslagen i länsplanen med 25 procent om länsstyrelsen lyckas övertyga trafikverken om det.

– Även om det går att få ytterligare resurser, så känns det som att befolkningsantal är fel parametrar att utgå ifrån. Anslagen i kronor och ören är lika som Blekinge läns, och vi kan få plats med Blekinge i Kalls församling, säger Britt Bohlin.

Hon betonar vikten av att alla krafter i länet nu samverkar för att få till stånd en bättre fördelning av statliga pengar.

– Det är en styrka att det finns en total politisk enighet om vad som behövs göras i länet. Saker är långt ifrån avgjorda.

Britt Bohlin lyfter också fram vikten av samarbete mellan länen i Norrland. Hon anser inte att de nordligaste länens gemensamma önskelista har påverkat utfallet för Jämtlands län på ett negativt sätt.

– Det kan synas så, men ag tror ändå på att samarbeta med andra och att det inte ger oss en svagare ställning.

Hon påpekar även att hon inte menar att Jämtland saknar stora stråk, utan att det handlar om att länet inte behöver helt nya sträckningar av exempelvis järnväg från en ort till en annan.

– Vi kräver satsningar på den järnväg och de vägar vi har och att de ska få en helt annorlunda standard, säger Britt Bohlin.

Britt Bohlin ska på måndag nästa vecka delta i en uppvaktning av Stortinget i Norge. Tillsammans med Sör- och Nord-Tröndelag vill hon förmå politikerna i Norge att satsa på en elektrifiering av Meråkerbanan.