Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landshövdingen flyttar in

På måndagen gjorde Jöran Hägglund sin första dag som landshövding i Jämtlands län.

Nästa vecka flyttar han in i residenset.

Därmed kommer han att öka befolkningen i Jämtlands län med en person.

– Långsiktigt behöver vi bli fler i Jämtlands län, säger Jöran Hägglund.

Att få befolkningen att öka var en av de saker som han framhöll som viktigast för Jämtlands län när han mitt på dagen träffade företrädare för media.

Han betonar att åtgärder för att stimulera företagandet och att locka nya företag till länet är grundläggande för utvecklingen och med den en växande befolkning.

Jöran Hägglund medger att han och länsstyrelsen kan få mindre att säga till om när det valts ett regionfullmäktige, som ersätter landstingsfullmäktige, vid höstens val.

– Förmodligen får vi lite mindre formell makt. Men det behöver inte betyda mindre reell makt.

Han pekar på bland annat sitt breda kontaktnät bland rikspolitiker och makthavare inom näringslivet, att det kan bidra till att länsstyrelsen kan behålla den verkliga makten – den reella.

Att målmedvetet arbeta för att få regering och riksdag att förstå att länets växande basnäring, turismen, är lika viktig för landets utveckling som industrin är något han också framhåller.

Det tror han är ett verksammare sätt att få loss statliga pengar till vägarna än att bara klaga på usel vägstandard.

– Ska man sälja ett län är det viktigt att lyfta fram fördelar och inte nackdelar.

Jöran Hägglund säger att han inte kommer att styra och ställa.

– Min ledarstil är att jobba med förankring och delaktighet.

Han upprepar de tre ledorden till den värdegrund som redan finns inom länsstyrelsen. Det är "respekt" för varandra, "professionalitet" och "öppenhet"