Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landshövdingen på besök i Härjedalen

Nytillträdde landshövdingen Jöran Hägglund gjorde sitt första officiella besök i Härjedalen på torsdagen.
– Många utanför länet och kommunen har en mer positiv bild av oss än vad vi själva har, sa han.

När TH träffar landshövdingen sitter han på lunch tillsammans med företrädare för kommunen. Förmiddagen har han ägnat åt möten med kommunala tjänstemän och politiker och eftermiddagen är vikt åt företagsbesök på HMAB och Sykes i Sveg.

– Den stora utmaningen på lång sikt är att vända befolkningsutvecklingen. För att göra det måste vi få en positiv flyttström och då måste det finnas möjlighet till jobb. Och för det måste näringslivsklimatet vara bra och det upplever jag att ni har i Härjedalen, säger Jöran Hägglund som tillträdde sitt nya jobb den första april.

Företaget Sykes har ju flaggat för att bostadsbristen i Sveg göra att man har svårt att rekrytera, vad kan länsstyrelsen göra åt det?

– Dels är vi medaktör när det gäller planfrågor. Sedan är det rollen vi har mot andra statliga myndigheter, att påtala de behov som finns. Det kan handla om ett ändrat regelverk och nya finansieringsmodeller, som gör det lättare att få fram nya bostäder, säger Jöran Hägglund.

Den före detta centerpartisten, Jöran Hägglund har bland annat varit landstingsråd och statssekreterare åt Maud Olofsson, pekar också ut infrastruktur som en viktig fråga för Härjedalen och länet.

– Vi har dubbelt så många personbilstimmar per år på länets vägar, jämfört med Blekinge. Men anslaget till vägarna är lika stort. Där kan vi peka på en positiv utveckling som trots allt finns och utveckla nya argument, säger han.