Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landslaget allt längre från VMZlatan tror att målen kommer

/
  • Thomas Kahlenberg jublar efter att just ha sänkt Sverige på Råsunda med sitt 1–0-mål för Danmark.
  • Zlatan Ibrahimovic lyckades inte göra mål, trots några fina lägen.

Ännu en match utan mål. Ännu en gång fanns det klara möjligheter. Men trots det prekära läget i VM-kvaltabellen låter storstjärnan Zlatan Ibrahimovic ganska lugn här han säger:
– Målen kommer.

Annons

Danmarks 1–0 (1–0)-seger betyder i praktiken att landslaget inte kommer att vinna VM-kvalgrupp 1 och nu måste jaga andraplatsen för att nå playoff i höst. Efter fem raka mästerskap är det högst ovisst om det blir ett sjätte i Sydafrika 2010.

– Det är lite uppförsbacke just nu, sa assisterande förbundskapten Roland Andersson efter förlusten.

– Sådan är fotbollen ibland. Vi gjorde vad vi kan och vaskade fram en del chanser, men visst är det en jättebesvikelse.

fick hända, hände.

Ett kollektivt misslyckande, på nationaldagen av alla dagar. Och kanske, även om det är något för tidigt att konstatera, dagen då det gick upp för svensk landslagsfotboll och alla som följer den att det finns en skuggsida efter alla dessa år i solen. Ett kallt utanförskap när 32 andra nationer samlas nästa sommar.

inte skulle sova gott natten till söndagen: Kim Källström och Mikael Nilsson. Och händelserna som sänkte landslaget på Råsunda:

Straffmissen i 12:e minuten:

Simon Kjaer tar livtag på Olof Mellberg vid Rasmus Elms hörna. De som väntade på att Zlatan Ibrahimovic skulle lägga bollen på straffpunkten fick se Källström kliva fram. Thomas Sörensen gick åt rätt håll och tippade bollen till hörna.

Nilssons jätteblunder i 22:a minuten:

Nilsson drabbades av tvivel när han skulle rensa undan ett inlägg. Han tycktes ändra sig i sista stund, allt blev elände och Thomas Kahlenberg rullade in målet som förde danskarna ett enormt kliv närmare VM-slutspelet.

Källström var senare på vippen att reparera straffmissen, men Sörensen kom på något sätt i vägen för det hårda, fladdrande distansskottet.

så åstadkoms inte fram till halvtidsvilan. Snarare handlade försvarsspelet mest om kommunikationsproblem mellan Andreas Isaksson och mittbackarna. Framåt kom Ibrahimovic för långt ner och Henrik Larsson såg ut som de 37 år han är.

Christian Wilhelmsson, som allt mer sällan tar sig förbi sin motståndare, plockades av med halvtimmen kvar. Inhopparen Johan Elmander fick chansen nästan direkt, men Sörensen hann ned och täckte. Han var helt bortspelat några minuter senare, men då skickade Larsson, framnickad av Ibrahimovic, en bredsida över i ett utmärkt läge.

Fler svenska chanser radades upp, men utan resultat.

måste alla marginaler vara på landslagets sida för att VM-slutspelet ska nås. Med fem matcher kvar i VM-kvalet gäller troligen full pott för att nå andraplatsen, den som – kanske – betyder playoff i november.

Närmast väntar Malta i Göteborg på onsdag. (TT)

– Vi skapar mycket, men sätter inte chanserna. Men det kommer, säger Ibrahimovic.

Kim Källström missade en straff, Henrik Larsson slog en bredsidesvolley högt över från nära håll, och Viktor Elm skruvade så när in bollen i bortre hörnet. Men faktum kvarstår – Sverige har bara gjort två mål på fem matcher i grupp 1. Mot Danmark blev det mållöst på nytt.

– Vi är för stillastående i första halvlek, jag kommer för långt ner i banan för att hämta boll. Men jag ville vara delaktig i spelet, säger Ibrahimovic.

– I andra halvlek är vi mycket bättre, mer aggressiva, har mer boll, men gör inte mål.

– Det hoppas vi allihop, men nu får vi sikta på andraplatsen, säger Ibrahimovic. (TT)

Mer läsning

Annons